Ο «Σκηνοθέτης» κάνει τον απολογισμό της φετινής σεζόν στη Β΄ Εθνική ξεχωρίζει τα καλύτερα του φετινού μαραθωνίου και γενικότερα επιχειρεί μία ανακεφαλαίωση όλων όσων είδε τους τελευταίους επτά μήνες.

Ωραίο πρωτάθλημα ήταν το φετινό της Β' Εθνικής. Με ανατροπές, εκπλήξεις, πολλές καλές ομάδες επιπέδου Α2 και σασπένς μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Κανένα παράπονο δεν έχω. Επίσης, παρακολούθησα μπόλικους αγώνες από κοντά (18 τους μέτρησα, αν και στο δεύτερο γύρο λόγω δουλειάς πήγα μόνο σε έξι), αν και δεν είχα την ευκαιρία να δω καθόλου Βορρά. Μιας και τελείωσε, όμως, είπα να κάνω και μία ανακεφαλαίωση του τι είδα τους τελευταίους επτά μήνες.

The Eagle 
Sorry Εθνικοί, sorry Ιωνικοί, αλλά ο Αετός ήταν η καλύτερη ομάδα του νότιου ομίλου, κι ας κατέκτησε την άνοδο την τελευταία αγωνιστική, ύστερα από αυτοκτονίες των δύο πρωτοπόρων. Νίκησε τον Εθνικό, μία φορά τον Ιωνικό και ξεπέρασε τα στραβοπατήματα του πρώτου γύρου με ντεμαράζ στο δεύτερο. Οι καλές ομάδες φαίνονται στα δύσκολα και εκεί η ομάδα του Παπαμάρκου ήταν η καλύτερη. Εκεί όπου είχε πρόβλημα ο Αετός ήταν στα θεωρητικά “εύκολα” ματς. Αν έπαιζε 13 φορές με τον Ιωνικό και άλλες τόσες με τον Εθνικό, πάλι πρώτη θα ήταν. Και με μεγαλύτερη διαφορά.

Zoolander 
Πριν από την έναρξη της χρονιάς θεωρούσα τον Εθνικό μία από τις 6 ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο. Αν μου έλεγε κάποιος τότε ότι θα έκανε ρεκόρ 22-4, θα τερμάτιζε δεύτερος και θα ήταν... δυσαρεστημένοι στον Πειραιά (έχοντας διώξει προηγουμένως και τον Σορώτο), θα τον έλεγα ΤΡΕΛΟ! Οπως έλεγε και ο Zoolander: “I feel like I'm taking crazy pills”.

Suicide Manual 
Ο Ιωνικός Νίκαιας είναι η ομάδα που έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται απογοητευμένη. Ενα μήνα πριναπό το τέλος του πρωταθλήματος ήταν 1ος, έχοντας 19 νίκες και 3 ήττες. Τι έκανε τον τελευταίο μήνα; Εχασε 3 από τα τελευταία 4 παιχνίδια του, όλα απέναντι σε ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ βαθμολογικά ομάδες (Αμύντας, Πανερυθραϊκός, Μαρούσι και Νήαρ Ηστ). Για μένα ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος (πίσω από τον Αετό), αλλά το κεφάλι του το έφαγε μόνος του. Ούτε ο Βαρδιάνος (που έκραζαν οι Νικαιώτες στο ματς με τον Αμύντα) τους έφταιγε, ούτε το Μαρούσι (που χρειάστηκε αστυνομική δύναμη για να φύγει από τη Νίκαια μετά το διπλό της 25ης αγωνιστικής)...

Fight Club 
Γενικά, ήταν τόσο δυνατό το πρωτάθλημα που δύο από τις ομάδες που θεωρούνταν φαβορί για την άνοδο, μέχρι το Πάσχα βρίσκονταν κοντά στη γραμμή του υποβιβασμού (Αμύντας, Μαρούσι). Το ισχυρό Ηράκλειο έκανε 11 ήττες, το Περιστέρι σώθηκε χάρη σε συνδυασμό αποτελεσμάτων και η Ενωση Ιλίου υποβιβάστηκε με 11 νίκες και έχοντας στο ρόστερ του παίκτες όπως ο Ροδοστόγλου, ο Μπάρδας και ο Μητρόπουλος (αλλά και τέσσερις διαφορετικούς προπονητές).

Any Fiven Sunday 
Οταν ξεκινούσε η χρονιά τέσσερις ήταν οι ομάδες που έμοιαζαν από φαβορί για τον υποβιβασμό έως καταδικασμένες: ο Ιωνικός Ν.Φ. (τσεκ), ο Πόλις Καλλιθέας (τσεκ), η Νήαρ Ηστ (τσεκ) και ο Χολαργός (ουπς). Ο Χολαργός όχι μόνο δεν έπεσε τελικά, αλλά τερμάτισε και 8ος με ρεκόρ 12-14! Εστω κι αν εξαφάλισε τη σωτηρία του την τελευταία αγωνιστική. Αναμφίβολα, ο Χολαργός ήταν η ομάδα που έκανε την πιο υπερβατική πορεία της Β' Εθνικής και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Αν και προς το τέλος της σεζόν υπήρξε ένα δυσάρεστο θέμα μεταξύ παίκτη και προπονητή που δεν τιμάει κανέναν στην ομάδα...

Κυριαρχία 
Στον Βορρά η ποιότητα δεν ήταν εφάμιλλη με το πρωτάθλημα του Νότου, καλές ομάδες υπήρχαν όμως κι εκεί. Κατ' αρχάς, η Δόξα Λευκάδας, που ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό της από την Α2 επέστρεψε άμεσα, κάνοντας περίπατο στον βόρειο όμιλο. Πήρε Κυριακόπουλο, Σκλάβο, Διαμαντόπουλο, Καραδολάμη, έναν καταξιωμένο προπονητή (Ζαφειρούδη) και παρά το κακό ξεκίνημα πέτυχε 21 νίκες σε 26 αγώνες και απέδειξε ότι ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα της χρονιάς.

Η πτώση 
Το δεύτερο γεγονός της χρονιάς ήταν ο υποβιβασμός του Αιγάλεω, το οποίο θα βρεθεί του χρόνου στη Γ' Εθνική για πρώτη φορά από τη σεζόν 2000-01. Η αποτυχία είναι μεγάλη για το Αιγάλεω, που δήλωσε συμμετοχή στο βόρειο όμιλο με την προοπτική ότι μπορεί να ανέβει πιο εύκολα. Στο τέλος όχι μόνο δεν πλησίασε καν την άνοδο, αλλά υποβιβάστηκε -δίκαια κιόλας. Εστω κι αν τις τελευταίες αγωνιστικές “παίχτηκαν” διάφορα παιχνίδια για να σωθεί συγκεκριμένη ομάδα. Θέλετε και παράδειγμα; Αν το ματς Αργος Ορεστικό-Αίας Ευόσμου υπήρχε στο στοίχημα, θα ήταν φραγμένο...


Ο Σκηνοθέτης