Είναι η δεύτερη ημέρα του 1988 και στο κλειστό της Καισαριανής αναμετρόνται για την 11η αγωνιστική η Νήαρ Ήστ με τον Φίλιππο Θεσσαλονίκης, με τους γηπεδούχους να νικούν στην παράταση με 80-77 (κ.α 72-72). Πιθανότατα η νίκη της ουραγού εκείνη τη σεζόν (υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική) κόντρα στον Φίλιππο που εν τέλει κέρδισε την άνοδο για την Α1, να ήταν η… είδηση.

Από το αρχείο του Σπύρου Βασιλείου

Όμως δεν είναι. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έχει περάσει στην ιστορία για το… μοναδικό αυτοκαλάθι που έχει μπει στα 30 χρόνια της κατηγορίας!

Συγκεκριμένα λίγα δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε της παράτασης ο γκαρντ του Φίλιππου, Βαγγέλης Πουλιανίτης είχε την ευκαιρία να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, ωστόσο σκόραρε στο καλάθι της δική του!

Ιδού η περιγραφή της φάσης από τον τύπο της εποχής ("Το 7ΗΜΕΡΟ του Basketball"): «Πιο συγκεκριμένα, 0,17’’ πριν τη λήξη της παράτασης η Νήαρ Ήστ που προηγείται με 78-77, έχει κερδίσει φάουλ. Μετά την εκτέλεση του απ’ έξω, γίνεται το λάθος, οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν την μπάλα, και ο Πουλιανίτης, ο οποίος προς γενική κατάπληξη, πηγαίνει προς το δικό του καλάθι, όπου… εύκολα σημειώνει το τελικό 80-77!!! Ο παίκτης, ο οποίος είχε επανέλθει στο παιχνίδι στη συγκεκριμένη φάση, επηρεασμένος προφανώς από την ένταση του αγώνα, αλλά και την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει η εξέδρα, …μπέρδεψε τα καλάθια».

Ο, νεαρός τότε παίκτης της Νήαρ Ήστ, Αλέκος Πάργας που μεταξύ άλλων πέτυχε ουσιαστικά το νικητήριο καλάθι της ομάδας του, είχε επωμιστεί το μαρκάρισμα του Πουλιανίτη και θυμάται: «ο Βαγγέλης δεν είχε παίξει στην παράταση όπου είχαμε αλλάξει καλάθια και όταν ξαναμπήκε στο παιχνίδι στο μυαλό του ήταν η εικόνα από την κανονική διάρκεια για το σε πιο καλάθι σουτάρανε. Θυμάμαι πήρε την μπάλα από επαναφορά από το κέντρο και προς μεγάλη μας έκπληξη άρχισε να κατευθύνεται προς το καλάθι του όπου ξαφνικά ξεκάνει μπάσιμο για λειαπ μονός του. Πάνω στην σύγχυση όλων μας ο Μελισσηνός ξεκινά να πάει να τον κόψει (δεν θα τον προλάβαινε) γιατί και αυτός τα έχασε, όπου του φωνάζουμε με τον Σκαραφίγκα να σταματήσει. Τρελά πράγματα.»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το καλάθι πιστώθηκε στον αρχηγό της Νήαρ Ήστ Γιώργο Σκαραφίγκα, που έφτασε τους 45 πόντους, επίδοση που αποτελεί την 11η καλύτερη στην ιστορία της Α2.


Γήπεδο: Καισαριανής
Διαιτητές: Κορομηλάς - Γκάνας
Νήαρ Ηστ (Παπαθανασίου): Κλήμης 8, Σκαραφίγκας 45, Μαραγγέλης, Μελισσινός 13, Πάργας 2, Πανσεληνάς, Μουχτάρης 5, Παναγιωτάκης 7.
Φίλιππος Θεσ. (Γιαννουζάκος): Παπαδάκης 13, Κωνσταντινίδης 10, Δασκαλάκης 9, Πουλιανίτης 2, Γρηγοριάδης 21, Γιαννόπουλος 16, Γαϊτάνης 4, Βακαλόπουλος, Πασιούδης.

*** Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πάργα για την παραχώρηση των φωτογραφιών.