Η εμπειρία της ανόδου στην Α2 με έναν ιστορικό σύλλογο δεν είναι πρωτόγνωρη για τον Βαγγέλη Ζιάγκο. Όμως με τον Πανιώνιο έμελε να τη ζήσει με πολύ πιο δραματικό τρόπο από ό,τι ως προπονητής της ΑΕΚ το 2013. Η ήττα του Πανιωνίου από τον Ιωνικό Νικαίας συνοδεύτηκε από εκείνη του Αμύντα από τον Κρόνο και έτσι οι «κυανέρυθροι» τερμάτισαν πρώτοι στο νότιο όμιλο της Β’ Εθνικής.

«Ήταν μια εναλλαγή συναισθημάτων πρωτόγνωρη. Ο αγώνας μας με τον Ιωνικό Νικαίας τελείωσε νωρίτερα από αυτόν του Αμύντα. Ήμασταν απογοητευμένοι από το δικό μας αποτέλεσμα, αλλά όταν ενημερωθήκαμε για τη νίκη του Κρόνου ζήσαμε μια έκρηξη χαράς στα αποδυτήρια», δηλώνει ο 40χρονος τεχνικός.

«Είναι μια δικαίωση για τους κόπους μιας χρονιάς. Η Β’ Εθνική είναι ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε στο στόχο μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, πρωτίστως στους παίκτες που υπερέβαλαν εαυτούς, από τους παλιούς, τον Τσιάκο, τον Μίχαλο και τον Κόκκαλη, μέχρι και τους νεότερους. Μεγάλη ήταν και η συμβολή της διοίκησης που παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα αποτελείται από αγνούς Πανιώνιους που μάτωσαν για να έχει η ομάδα μια εύρυθμη λειτουργία», προσθέτει.

Το δικό του έργο δεν ήταν εύκολο. Ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στα τέλη του Νοέμβρη, χωρίς περιθώρια μεγάλων παρεμβάσεων ή πολλών στραβοπατημάτων. «Ήταν ένα ιδιαίτερο εγχείρημα. Ο Πανιώνιος έχει τεράστια ιστορία, πολύ κόσμο, αλλά βρέθηκε στη Β’ Εθνική και σαν προπονητής εγώ αυτό που είχα ως πρώτη αποστολή ήταν να διαχειριστώ αυτή την απογοήτευση και την απαισιοδοξία που συνεπάγεται ο υποβιβασμός ενός ιστορικού συλλόγου. Με τη βοήθεια των τριών έμπειρων παικτών της ομάδας, των συνεργατών μου και της διοίκησης, τα καταφέραμε».

Φυσικά το δικό του ρόλο έπαιξε και ο κόσμος του Πανιωνίου: «Ο κόσμος ήταν μια σταθερά, ένα σημείο αναφοράς στην πορεία μας. Ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ένας παράγοντας ψυχικής τόνωσης. Δεν μας προκάλεσε έξτρα πίεση ποτέ».

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν, αλλά υπάρχει και μέλλον. «Φυσικά ο στόχος του Πανιωνίου δεν μπορεί να είναι άλλος από την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην Α1. Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν αρκετές κινήσεις για να ενισχυθεί η ομάδα σε όλα τα επίπεδα, καθώς το πρωτάθλημα της Α2 είναι εντελώς διαφορετική ιστορία και θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό και την επόμενη περίοδο. Από την πλευρά μου και από εκείνη της διοίκησης υπάρχει θετική προδιάθεση να συζητήσουμε τη συνεργασία μας, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα», καταλήγει.