Ο Πανιώνιος συνεχίζει απτόητος το νικηφόρο σερί του στο πρωτάθλημα της Α2, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή του στην Α1. Κόντρα στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας, το Σάββατο (21/1) οι κυανέρυθροι σημείωσαν την 14η συνεχόμενη νίκη τους (σ.σ. με 90-65), σπάζοντας το ρεκόρ που είχε από την περυσινή περίοδο ο Φάρος Κερατσινίου και φυσικά παραμένουν μόνοι πρώτοι στον βαθμολογικό πίνακα, με απόσταση δυο βαθμών από τη δεύτερη θέση. Ο Μάριος Ματαλών, μιλώντας στο www.athlenda.com αναφέρθηκε στο επίτευγμα της ομάδας της Νέας Σμύρνης, στο μυστικό της επιτυχίας που την έχει φέρει σε αυτή τη θέση αλλά και στον επερχόμενο δύσκολο εκτός έδρας αγώνα με τον Δούκα, για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου.

Στο μεγάλο κάδρο για τον Πανιώνιο βρίσκεται φέτος ο στόχος της ανόδου στην Α1 όμως οι συνεχείς νίκες δημιουργούν νέα κίνητρα στους παίκτες. «Το 14-0 ήταν ένας στόχος που τέθηκε στην πορεία, από τη στιγμή που διατηρήσαμε το αήττητο στους αγώνες με τον Ηρακλή και τον Φάρο, δυο από τους διεκδικητές της ανόδου. Βάλαμε έναν άτυπο στόχο να σπάσουμε το ρεκόρ που πέτυχε πέρυσι ο Φάρος και τα καταφέραμε στο παιχνίδι κόντρα στον Γ.Σ.Λ., σε μια αναμέτρηση όπου τέθηκαν αντιμέτωπες η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος και μια ομάδα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Το μόνο που φοβόμαστε φέτος είναι ο κακός μας εαυτός. Για ένα ημίχρονο αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα μας. Όταν ξυπνήσαμε και το ξεπεράσαμε κατακτήσαμε τη νίκη, δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στο παιχνίδι».

Ο φετινός Πανιώνιος πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει σαν ομάδα συν τη σκληρή δουλειά που γίνεται απ' όλους, έχει ένα «μυστικό», στο οποίο βασίζεται η πετυχημένη πορεία του. «Θεωρώ ότι όσο κλισέ κι αν ακούγεται το μυστικό της επιτυχίας γι' αυτήν την ομάδα είναι το φανταστικό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις της. Είναι κάτι που ξεκινά από το προπονητικό τιμ και συνεχίζεται με τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των παικτών. Τα αποδυτήρια μας είναι φανταστικά κι αυτό βγαίνει και στον αγωνιστικό χώρο», τόνισε ο έμπειρος πλέι μέικερ.

Η πίεση σε μια ομάδα με την ιστορία και την παράδοση του Πανιωνίου είναι δεδομένη αλλά αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής διατηρεί σε αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα τους παίκτες του «Ιστορικού» .«Υπάρχει μεγάλη πίεση τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για την επίτευξη του στόχου της ανόδου γιατί ο Πανιώνιος είναι μια ιστορική ομάδα που δεν της αρμόζει να βρίσκεται στην Α2. Αυτό είναι κάτι που βγαίνει στα παιχνίδια όπου αναγκαστικά είμαστε συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εμφανιστεί χαλαροί και γι' αυτό παραμένουμε αήττητοι μετά από 14 αγωνιστικές».

Όλοι παίκτες που απαρτίζουν τη φετινή ομάδα έχουν εμπειρία από την Α1 και θέλουν να τη ζήσουν ξανά, αν γίνεται με τα κυανέρυθρα την επόμενη χρονιά. Το ίδιο ισχύει και για τον Ματαλών που έχει φορέσει τη φανέλα έξι ομάδων στη μεγάλη κατηγορία (σ.σ. κατά σειρά στους Άρη, Κολοσσό, Α.Ε.Λ., Ηλυσιακό, Τρίκαλα και Ρέθυμνο). «Όταν κάποιος έρχεται στον Πανιώνιο γνωρίζει εκ των προτέρων πως ο στόχος είναι ένας: Να επιστρέψει η ομάδα στην Α1. Το ξέρουν όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και θέλουν να συνδέσουν το όνομα τους με την επάνοδο της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία», επεσήμανε αρχικά και συμπλήρωσε: «Τα περισσότερα παιδιά ερχόμενα στον Πανιώνιο έχουν στο μυαλό τους να παίξουν στην Α1. Πιστεύω ότι όλοι θα ήθελαν να παραμείνουν στην ομάδα και του χρόνου και οι περισσότεροι έχουν υπογράψει διετή συμβόλαια. Είναι ένα κίνητρο για να ανεβάσουμε την ομάδα».

Το προσεχές Σάββατο (28/1), ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Δούκα που ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με τον Ηρακλή. «Ο Δούκας είναι ένας από τους διεκδικητές της ανόδου. Έχει δείξει πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο αλλά έτσι όπως είναι φτιαγμένη η ομάδα μας θέλει να κερδίζει κάθε αγώνα και παίζει παντού για τη νίκη. Θέλουμε να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι και να μπούμε δυνατά από το ξεκίνημα για να πάρουμε άλλη μια νίκη».

Επόμενος στόχος του Πανιωνίου, σύμφωνα με τον 27χρονο παίκτη είναι να τελειώσει αήττητος τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Α2. «Είμαστε ήδη πρωταθλητές χειμώνα αλλά ο νέος στόχος που έχουμε θέσει είναι να ολοκληρώσουμε αήττητοι τον πρώτο γύρο».

Ο Ματαλών εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι θα ήταν πολύ καλό για το ελληνικό μπάσκετ αν ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής εξασφάλιζαν το «εισιτήριο» στην Α1. «Με βάση την ιστορία τους και τον κόσμο που τους ακολουθεί θα πρέπει να αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία. Η άνοδος τους θα κάνει καλύτερη την Α1 και πιστεύω ότι θα την ανεβάσει επίπεδο».

Ο πλέι μέικερ της αθηναϊκής ομάδας χαρακτήρισε το φετινό πρωτάθλημα το πιο ανταγωνιστικό στην ιστορία της κατηγορίας. «Είναι σίγουρα πιο δυνατό από το περυσινό. Υπάρχουν πέντε-έξι ομάδες που με την προσθήκη δυο ξένων θα μπορούσαν να σταθούν με αξιώσεις στην Α1. Από την άλλη πλευρά κάποιες ομάδες βρέθηκαν από νωρίς εκτός στόχων. Κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην ιστορία της Α2. Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ότι γίνεται σε ομάδες Α1».