Μπορεί ένα παιχνίδι του μπασκετικού Champions League να... συνδεθεί με την Α2; Στην περίπτωση του αγώνα της ΑΕΚ με την Γιουβέντους ναι. Και αυτό γιατί o πρόεδρος και β. προπονητής των Λιθουανών Ζιντρούνας Ουρμπόνας είχε περάσει πριν από μία δεκαετία και πλέον από την ελληνική Α2 με τη φανέλα της Χαλκίδας.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στην Ελλάδα έμεινε μόλις για 11 παιχνίδια βρισκόμενος υπό τις οδηγίες του Κώστα Μίσσα όμως σε αυτή τη μισή σεζόν είδαμε έναν από τους πιο δυναμικούς πάουερ φόργουορντ που έχουν περάσει από την κατηγορία. Με αφορμή λοιπόν την «αντάμωση» με τον 40άχρονο Ουρμπόνας, το BasketA2.gr θυμάται του Λιθουανούς που έχουν περάσει από τα παρκέ της Α2.

Τη σεζόν 2003/04 στην Α2 για πρώτη φορά οι ομάδες είχαν δικαίωμα να έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και τρεις κοινοτικούς. Η Χαλκίδα λοιπόν «ψήφισε» την πρωταθλήτρια Ευρώπης εκείνη τη χρονιά Λιθουανία. Έτσι στην πρωτεύουσα της Εύβοιας έφτασαν ο φόργουορντ Ζιντρούνας Ουρμπόνας και οι γκαρντ Άντριους Ραγκάουασκας και Μιντάουγκας Μόκους. Ο δεύτερος είχε αναδειχθεί την προηγούμενη σεζόν πρώτος σκόρερ στο λιθουανικό πρωτάθλημα (χωρίς όμως Ζαλγκίρις, Λιέτουβος) ως παίκτης της Σιαλιουάι, όμως το γεγονός πως δεν μίλαγε αγγλικά έκανε την παρουσία του στην Ελλάδα βραχύβια.

Την ίδια χρονιά ο Γυμναστικός Λάρισας έφερνε στην Ελλάδα τον 35άχρονο Ντάριους Ντιμαβίτσιους. Έναν βετεράνο φόργουορντ-σέντερ που μεταξύ άλλων ήταν... Χάλκινος Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη το 1992 με τη Λιθουανία.

Ο επόμενος Λιθουανός ήρθε μετά από μία πενταετία (σεζόν 2008/09) και ήταν ο -25χρονος τότε σέντερ- Τόμας Σερρκουνόβας που έμεινε μόλις για τρία παιχνίδια στην Πάτρα για λογαριασμό του Απόλλωνα.

Λιθουανό ψηλό επέλεξε και το Παγκράτι την περίοδο 2009/10 όταν απέκτησε τον Λαουρίνας Μικαλάουσκας που είχε περάσει και από την Α1 φορώντας τη φανέλα της Καβάλας.

Πέρυσι η Κύμη έκανε το μπαμ φέρνοντας στην Ελλάδα τον διεθνή γκαρντ Βάντας Καρινιάουσκας, ενώ φέτος η εκπροσώπηση της χώρας είναι διπλή με τον γκαρντ Ντοβίντας Ρεντίκας του Αρκαδικού και τον Ρονάλντας Ρουτκάουσκας του Ηρακλή.

Παίκτης
Ομάδα
Αγώνες
Πόντοι
Άντριους Ραγκάουσκας
ΑΓΕ Χαλκίδα
21
155
Ντάριους Ντιμαβίτσιους
ΓΣ Λάρισας
17
151
Ζιντρούνας Ουρμπόνας
ΑΓΕ Χαλκίδα
11
134
Μιντάουγκας Μόκους
ΑΓΕ Χαλκίδα
8
31
Τόμας Σερκουνόβας
Απόλλων Π.
3
1
Λαουρίνας Μικαλάουσκας
Παγκράτι
13
130
Βάντας Καρινιάουσκας
Κύμη
28
266
* Ντοβίντας Ρεντίκας
Αρκαδικός
14
221
* Ρονάλντας Ρουτκάουσκας
Ηρακλής
16
191