Συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό AllStar Basket έδωσε ο ο Αποστόλης Κουτρούλιας, η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 181 που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.






Ο «πύργος» της Νήαρ Ηστ!
Άρχισε τον αθλητισμό από το βόλεϊ, φτάνοντας μάλιστα να αγωνιστεί στην Εθνική Παίδων! Ο «μεγάλος έρωτας» της ζωής του όμως, όπως παραδέχεται ο ίδιος, έμελλε να εξελιχθεί το μπάσκετ. Στα 32 του χρόνια, ο Αποστόλης Κουτρούλιας έβγαλε… μάτια με τη φανέλα της Νήαρ Ηστ, την οποία οδήγησε στην 5η θέση, αποτελώντας πραγματικό «πύργο» σε άμυνα και επίθεση. Ο πρώτος σκόρερ της Α2 μιλά στο AllStar Basket για τη φετινή σεζόν, για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του, ενώ δε διστάζει να παραδεχθεί πως «έχω απωθημένο που δεν μπόρεσα να κάνω μια μεγαλύτερη καριέρα».

Η φετινή σεζόν και η Νήαρ Ηστ:
«Παρότι όσο καιρό βρίσκομαι στην Α2 είχα κι άλλες πολλές καλές εμφανίσεις, πιστεύω ότι όντως η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη της καριέρας μου. Με τη ΜΕΝΤ, για παράδειγμα, είχα βγει δεύτερος ριμπάουντερ και τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος, όμως φέτος ήταν όλα… σούπερ, κάτι που οφείλεται στο εξαιρετικό κλίμα που υπήρχε στην ομάδα. Στους προπονητές, στους παράγοντες και φυσικά στους συμπαίκτες μου, με τους οποίους πολλές φορές βρισκόμασταν με… κλειστά μάτια! Το καλό με τη Νήαρ Ηστ φέτος -θα το πω λίγο λαϊκά- ήταν ότι επικρατούσε τέτοιο κλίμα που γουστάραμε να παίζουμε και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό! Πρόκειται για μια πολύ καλήκαι οργανωμένη ομάδα. Η διοίκηση είναι εντάξει απέναντι στους παίκτες, ο προπονητής πολύ σωστός, οι έφοροι βρίσκονται δίπλα στην ομάδα και ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει. Οπωσδήποτε η κατάκτηση της 5ης θέσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη Νήαρ Ηστ. Η ομάδα διέθετε πολλά παιδιά άπειρα στην Α2, ήμασταν νεοφώτιστοι, ενώ όσοι έχουμε εμπειρία από την κατηγορία, ε, δεν μπορώ να πω ότι είμαστε και μικροί σε ηλικία! Το μπάτζετ, επίσης, δεν ήταν από τα υψηλότερα στην Α2, όμως η χρονιά κύλησε εξαιρετικά.
Ο χώρος είναι επαγγελματικός, επομένως χρειάζεται ένα μεγαλύτερο μπάτζετ για να φτάσει η ομάδα ακόμα πιο ψηλά. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, υπάρχουν οι παράγοντες που αγαπούν το σύλλογο, ο προπονητής που είναι δίπλα στην ομάδα και φυσικά υπάρχει ο κόσμος σε μια μπασκετική συνοικία όπως η Καισαριανή, ο οποίος αγαπά το άθλημα και τη Νήαρ Ηστ. Εφόσον βρεθεί ένα υψηλότερο μπάτζετ και αποκτηθούν μερικοί αξιόλογοι παίκτες, το ήδη υπάρχον σύνολο θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο.
Ο θάνατος του Αντώνη Κλήμη (σ.σ. ο βοηθός του προπονητή της Νήαρ Ηστ, Τόλη Κρνέση, «έφυγε» σε ηλικία μόλις 48 ετών τον περασμένο Οκτώβριο από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ βρισκόταν καθοδόν για την απογευματινή προπόνηση) μας επηρέασε όλους. Ξαφνικά και από το πουθενά χάσαμε έναν άνθρωπο που βρισκόταν καθημερινά μαζί μας. Από κει πέρα εξασφαλίσαμε νωρίς την παραμονή μας στην κατηγορία, βλέπαμε ότι μπορούσαμε να χτυπήσουμε όλα τα παιχνίδια κι αυτό κάναμε. Δεν ξεχωρίζω κάτι άλλο από τη φετινή χρονιά».

Η σχέση του με το μπάσκετ και το μέλλον του:
«Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το μπάσκετ είναι "παντρεμένοι" με το άθλημα! Το βλέπουν σαν δουλειά, μπαίνουν πολλά "πρέπει". Από την άλλη, εγώ είμαι… ερωτευμένος με το συγκεκριμένο σπορ και πολλές φορές έχει παρεξηγηθεί η σχέση μου μαζί του και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζω! Το μπάσκετ είναι η καψούρα μου! Όσον αφορά στο μέλλον μου, εγώ θα παίζω σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο όσο αντέχω. Δε θέτω κάποια χρονικά όρια, το σημαντικό είναι να είμαι καλά στην υγεία μου και να αντέχουν τα γόνατά μου! Οπωσδήποτε θέλω να μείνω στο χώρο όταν αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Η προπονητική με ενδιαφέρει πολύ, έχω ήδη αποκτήσει το πρώτο δίπλωμα και θα ήθελα να την εξασκήσω στο μέλλον!

Το απωθημένο του:
«Αν πήγαινα με τα νερά κάποιων, θα έκανα μεγαλύτερη καριέρα. Είναι το μοναδικό για το οποίο μετανιώνω. Ομολογώ ότι το έχω απωθημένο κι αν γύριζα το χρόνο πίσω θα σκεφτόμουν αυστηρά επαγγελματικά και θα πήγαινα με τα νερά ορισμένων ανθρώπων, παρότι διαφωνούσα μαζί τους. Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις ή ό,τι… σε δηλώσουν! Αν σου κολλήσουν μια ταμπέλα, την κουβαλάς μαζί σου είτε ισχύει είτε όχι! Πιστεύω πως θα μπορούσα να παίξω σε πιο υψηλό επίπεδο αν ήμουν συμβατικός με το σύστημα, κάτι που δεν έκανα ποτέ! Και φυσικά αν δεν είχα τους τραυματισμούς στα γόνατά μου».

Η φετινή Α2:
«Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 θα το χαρακτήριζα "δύο ταχυτήτων". Υπήρχαν 4-5 πολύ δυνατές ομάδες, που προσπαθούσαν να κάνουν τις περισσότερες νίκες κι αυτές που εξαρχής κυνηγούσαν τις νίκες για να μείνουν στην κατηγορία, στη λογική "ο θάνατός σου η ζωή μου". Γενικά πιστεύω ότι υπάρχει μια προχειρότητα των ομάδων όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους παίκτες. Πρέπει το πρωτάθλημα να γίνει περισσότερο επαγγελματικό, να βρεθούν κάποιοι χορηγοί, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, γιατί έτσι δημιουργούνται προβλήματα και πέφτει το επίπεδο».

Οι κοινοτικοί παίκτες:
«Το θέμα με τους κοινοτικούς έχει δύο πλευρές. Υποτίθεται ότι οι κοινοτικοί και οι ξένοι γενικότερα έρχονται για να βοηθάνε τις ομάδες. Πολλές φορές, όμως, βλέπουμε περιπτώσεις παικτών που ενώ αποκτούνται με υψηλές προσδοκίες και αμείβονται πολύ καλά, αποδεικνύεται στην πορεία ότι δεν το αξίζουνε. Πρέπει να δίδονται περισσότερες ευκαιρίες στους Έλληνες αθλητές, αλλά και το να καταργηθούν τελείως δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας σε κάθε ομάδα που να κάνει τη διαφορά. Να πάψει αυτό που κάνουν πολλές ομάδες, που παίρνουν δύο κοινοτικούς των 30-40.000 ευρώ και λένε ότι "ένας από τους δύο θα μας βγει", λες και είναι λαχείο ή… λοταρία! Καλύτερα ένας κοινοτικός και καλός, γιατί αν τους καταργήσουν το επίπεδο θα πέσει».

FACE
OFF
  • Ο Αποστόλης Κουρτούλιας γεννήθηκε (27/4/1976) και μεγάλωσε στο Λουτράκι. Έχει ύψος 2.02 και η πρώτη του ομάδα ήταν ο Ποσειδώνας Λουτρακίου. Ακολούθησαν ο Πρωτέας Αθηνών, ο Πανελλήνιος (έξι χρόνια), ο Άρης Θεσσαλονίκης, η Χαλκίδα, ο Ιωνικός Ν.Φ., η ΜΕΝΤ και η Δάφνη πριν έρθει στην Καισαριανή το περασμένο καλοκαίρι.
  • Το μικρόβιο του μπάσκετ το κόλλησε από το μεγαλύτερό του αδερφό, τον Δημήτρη, ο οποίος αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική και στα τέλη δεκαετίας του ’80 έφτασε μια ανάσα από την ΑΕΚ του Κρέζιμιρ Τσόσιτς.
  • Θεωρεί ότι η παρουσία του στον Άρη (2001-02) ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για εκείνον, όπως και τα ματς στην Ευρώπη με τον Ιωνικό Ν.Φ. Ειδικά η εκτός έδρας εμφάνιση μέσα στην έδρα της Πρόκομ (σ.σ. 24π., 15 ριμπ.) του έχει μείνει αξέχαστη.
  • Πριν από έξι χρόνια ήταν συμπαίκτης και στη Χαλκίδα με το Νίκο Μίχαλο.
  • Οι αγαπημένοι του παίκτες είναι ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και ο Καρλ Μαλόουν.
  • Έχει μαζί με τον αδερφό του δυο καφετέριες κι ένα κομμωτήριο στο Λουτράκι.
  • Λατρεύει τη θάλασσα, τα ταξίδια, τον κινηματογράφο και την ιταλική κουζίνα.
  • Αγαπημένος του αριθμός είναι το «11».
Η συνέντευξη δόθηκε στον Γιώργο Μπακόλα