Σε μία εξαιρετική κίνηση προχώρησε o Ικάρος Εσπέρος, που προσέφερε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους του Τύπου να "ανακρίνουν" τον τεχνικό της ομάδας, Άρη Λυκογιάννη. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, μεταξύ των οποίων και το BasketA2.blogspot.com, το οποίο είχε την τιμή να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Οι ερωτοαπαντήσεις όπως δημοσιεύθηκαν στο επίσημο site του συλλόγου:

ΒasketΑ2.blogspot.com
Κατά πόσο επηρεάζει το πρωτάθλημα της Α2 η συνεχής ανανέωση των διαιτητών στη κατηγορία;
«Το γεγονός πως οι διαιτητές αυξήθηκαν από δύο σε τρεις είναι σίγουρα θετικό. Υπάρχουν περισσότερα μάτια για να κρίνουν δύσκολες φάσεις. Για τις υπόλοιπες αλλαγές που προήρθαν από τη μη συμμετοχή των διαιτητών που έχουν ξεπεράσει τα 50 χρόνια, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα μέλη της ΚΕΔ και όχι εγώ».


Ειρήνη Βουροπούλου: «All Star Basket»
Ποιες οι διαφορές για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στη Β- Εθνική από μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στην Α2;
«Ο πρωταθλητισμός είναι ίδιος σε κάθε κατηγορία. Το άγχος, η πίεση και οι ιδιαιτερότητες είναι ίδιες. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με το επίπεδο του μπάσκετ. Όσο ψηλότερη είναι η κατηγορία στην οποία συμμετέχεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός δυσκολίες. Παράλληλα τόσο καλύτερο είναι το επίπεδο των παικτών. Ο πρωταθλητισμός είναι ίδιος είτε βρίσκεται στην Α ΕΣΚΑ, είτε στην Α1. Παράλληλα ο πρωταθλητισμός έχει πολλές μορφές. Θέλω να πω πως ακόμα και μια ομάδα που παλεύει για τη παραμονή της στη κατηγορία, υπό μια έννοια κάνει πρωταθλητισμό».


Νίκος Γιαννόπουλος: www.contra.gr
Το προηγούμενο καλοκαίρι η ομάδα του Ικάρου συγχωνεύτηκε με τον Έσπερο. Πως αποδίδει μέχρι στιγμής αυτή η συγχώνευση και αν αυτό το μοντέλο πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλους συλλόγους; Ευχαριστώ, Καλή Χρονιά
«Το μοντέλο πηγαίνει ικανοποιητικά, αν και θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Όπως σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις χρειάζεται κάποιος δρόμος, ώστε τα μέλη των δύο συλλόγων να μπουν σε κοινή φιλοσοφία και κοινό τρόπο σκέψης. Σε γενικότερα βάση, είμαι υπέρ των συγχωνεύσεων, διότι στην Ελλάδα το μπάσκετ δεν μπορεί να αντεπεξέρθει, έχοντας ένα διαφορετικό σωματείο, ανά δύο τετράγωνα».

Ιωάννα Γκορόγια: www.sportnet.gr
Κόουτς καλησπέρα και καλή χρονιά. Τι είναι αυτό το διαφορετικό που μπορεί να δώσει ο Ίκαρος/Έσπερος στο ελληνικό μπάσκετ και σε τι ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας; Ευχαριστώ, καλή επιτυχία
«Ως σύλλογος μπορούμε να προσφέρουμε ένα οργανωμένο μοντέλο σωματείου. Δεν μπορώ να κάνω σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες, καθώς δεν γνωρίζεται τι γίνεται στο εσωτερικό τους. Αυτό που ξέρω και μπορώ να καταθέσω με σιγουριά είναι πως ο Ίκαρος-Έσπερος είναι δομημένος πάνω σε σωστές βάσεις και πρότυπα. Με την οργάνωση που υπάρχει, τα περισσότερα θέματα λύνονται... επί τόπου κι έτσι οι παίκτες και οι προπονητές ασχολούνται με αυτό που πρέπει: Με το μπάσκετ και όχι με άλλα θέματα. Σε αυτό το σημείο ο Δημήτρης Αγγελόπουλος έχει κάνει εκπληκτική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό θα πρέπει να τον ακολουθήσουν».

Γιάννης Ευδαίμων: «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»-basketblog.gr
Η ερώτηση μου προς τον κοουτς είναι η εξής: Εάν μπορούσε να έπαιρνε έναν παίκτη από Ολυμπιακό και έναν από τον Παναθηναϊκό στην ομάδα του Ικάρου (έλληνες ή ξένους), ποιοι θα ήταν αυτοί και γιατί?
«Από τον Παναθηναϊκό θα έπαιρνα τον Διαμαντίδη γιατί είναι ένα πολυμορφικό εργαλείο που μπορεί να κάνει αναρίθμητα πράγματα. Οργάνωση, εκτέλεση, άμυνα, τα «έχει» όλα. Από τον Ολυμπιακό θα έπαιρνα τον Τσίλντρες. Κυρίως για τα αθλητικά του προσόντα, αλλά και γιατί ως προπονητής μου αρέσει το «ένας εναντίον ενός», στο οποίο ο Τσίλντρες έχει μεγάλη ευχέρεια».




Μάριος Μπορίνος: «ΕΞΕΔΡΑ»
Kόουτς, καλή χρονιά, πάντα υγεία και επιτυχίες σε σένα και στην ομάδα...Ο Ικαρος / Εσπερος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας έχοντας μέχρι στιγμης πολύ καλά αποτελέσματα και κυρίως σημαντικά διπλά που μετράνε πολύ στην κατηγορία. Η ερώτησή μου αφορά το μέλλον...αν η ομάδα παραμείνει στο κόλπο μέχρι τέλους, θεωρείς ότι είναι έτοιμος ο Ικαρος/Εσπερος (απ’ όλες τις απόψεις) να κάνει το βήμα παραπάνω για την Α1;
«Ο σύλλογος είναι έτοιμος για την Α1 σε ότι αφορά το οικονομικό και οργανωτικό πλάνο. Κι αυτά βέβαια θα χρειαστούν μεγάλη αναπροσαρμογή στην Α1, κάνοντας πάντοτε μια υποθετική συζήτηση. Από κει και πέρα, βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες ομάδες της Α1, αλλά και το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού της Α2, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην μπορεί τόσο ο Ίκαρος-Έσπερος, όσο κι άλλες ομάδες της κατηγορίας, να κάνουν το βήμα προς τη κορυφαία κατηγορία. Ακόμα και ομάδες από χαμηλότερες κατηγορίες, πληρούν τις προϋποθέσεις να ανέβσουν στην Α1».





Λεωνίδας Πιστιόλης: «Goal News»
Εύχομαι καλή χρονιά στον κόουτς με υγεία και επιτυχίες. Το ερώτημα μου αφορά τη παρουσία των κοινοτικών στη κατηγορία. Η ομάδα σας έχει δύο κοινοτικούς (Λιούις και Λάκσα). Θεωρείτε πως αναβαθμίζουν το πρωτάθλημα, η μήπως κόβουν το δρόμο των νεαρών ταλαντούχων αθλητών κάθε σωματείου;
«Οι καλοί κοινοτικοί σαφώς αναβαθμίζουν το οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Δεν συμφωνώ πως οι κοινοτικοί η γενικότερα οι ξένοι πως κόβουν το δρόμο των νεαρών παικτών. Ο καλός παίκτης, είτε είναι Έλληνας, είτε κοινοτικός με την αξία του θα βρει θέση σε οποιαδήποτε ομάδα. Όλα έχουν να κάνουν με την επιλογή. Ο κακός κοινοτικός δεν προσφέρει τίποτα. Ο καλός κοινοτικός προσφέρει επαγγελματισμό, καλύτερο επίπεδο μπάσκετ και (το σημαντικότερο για μένα είναι πως) δίνει κίνητρο να μπουν σε μια ανάλογη διαδικασία οι Έλληνες παίκτες. Δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν μπορεί ένας καλός Έλληνας παίκτης της Ελληνικής Α2, να παίξει στη στην Α2 της Ισπανίας ή της Ιταλίας».


Μαρίνος Πρίντεζης: «Sportday»-superbasket.gr
Κόουτς Καλή χρονιά. Βλέπουμε πως ο Ίκαρος έχει καταθέσει ουκ ολίγες προτάσεις για την αναβάθμιση του μπάσκετ. Πιστεύετε πως κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα στη κατηγορία;
«Οι αλλαγές στο μπάσκετ είναι δύσκολο να λάβουν χώρα, με δεδομένο πως βασικές και θεμελιώδεις αρχές γενικότερα στην Ελληνική κοινωνία μένουν ίδιες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από τη στιγμή που πράγματα και καταστάσεις είναι παγιωμένες στην Ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, πως θα αλλάξουν τα πράγματα στο Ελληνικό μπάσκετ. Αυτό, πάντως, δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τη προσπάθεια και καλό είναι κάθε καλοπροαίρετη άποψη από ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα, να ακούγεται και να προβάλλεται».

Δημήτρης Χατζηαντωνίου: xanthibasket
Πόσο σημαντική είναι η νίκη στην Ξάνθη και αν αυτή σας δίνει βάσιμες πια ενδείξεις ότι μπορείτε την άνοδο, σε ένα πρωτάθλημα το οποίο κρίνετε πως είναι ποιοτικό?
«Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 είναι το πλέον ανταγωνιστικό της τελευταίας 10ετίας. Γι’ αυτό και βλέπουμε τόσο συχνά αποτελέσματα έξω από τη λογική των φαβορί. Κάθε ομάδα, μπορεί να «σπάσει» ακόμα και τη πιο δυνατή έδρα, γεγονός που δείχνει το επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά και της δουλειάς που γίνεται. Από κει και πέρα, η νίκη στη Ξάνθη είναι πολύ σημαντική όπως κάθε εκτός έδρας νίκη. Για την άνοδο είναι πολύ νωρίς να μιλήσω. Βρισκόμαστε μόλις στην 11η αγωνιστική και η κατάσταση στη κατηγορία είναι πολύ ρευστή».

grbasket.gr
Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι "κακοτοπιές" (που θα συναντήσετε στην συνέχεια του πρωταθλήματος) κατά την άποψή σας και πως θα τις αντιμετωπίσετε;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρεις να κρατήσεις σε εγρήγορση τόσο τον εαυτό σου, όσο και τους αθλητές της ομάδας, για το παιχνίδι που έρχεται κάθε Σάββατο και να μην κοιτάζεις μακριά. Οι κακοτοπιές παρατηρούνται συνεχώς μέσα στη καθημερινή προπόνηση, στη προετοιμασία μέχρι να φθάσεις στον αγώνα. Ο τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις είναι να είσαι ψύχραιμος, αισιόδοξος και συγκεντρωμένος».