Περί αριθμών και αξιοπιστίας τους...

Σε ένα από τα προηγούμενα ποστ (σε αυτό της αναμέτρησης του Ερμή με το Πέραμα) άνοιξε μία κουβέντα αναφορικά με το κατά πόσο οι αριθμοί και τύποι αξιολόγησης μπορούν να δείξουν τους κορυφαίους μίας σεζόν. Επειδή υπήρξε ανταπόκριση στο θέμα, αλλά και "διαφωνίες" λέω να την ανοίξουμε εδώ την κουβέντα. Μάλιστα παραθέτω τρία παραδείγματα παικτών αξιολογημένα βάσει του tendex, του ranking (που χρησιμοποιεί η Ευρωλίγκα) αλλά και της οικονομίας (μιας παραμελημένης στατιστικής κατηγορίας στην Ελλάδα). Όποιος μπορεί να βρει ποιος ήταν καλύτερος, μπράβο του!!!






Αναγνωστόπουλος

Οικονομία
66
Tendex
0,720
Ranking
19.0


Γκαγκαλούδης

Οικονομία
114
Tendex
0.546
Ranking
20.6


Λιακόπουλος

Οικονομία
100
Tendex
0.591
Ranking
21.4

Ο τύπος κάθε κατηγορίας:

Tendex
(Πόντοι-Χαμένες βολές-Χαμένα σουτ+Ριμπάουντ+Ασιστ+Κλεψίματα+Τάπες-Λάθη)/Χρόνος συμμετοχής

Ranking
(Πόντοι+Ριμπάουντ+Ασίστ+Κλεψίματα+Τάπες+Κερδ. Φαουλ) – (Άστοχες βολές-Άστοχα σουτ+Λάθη+Φάουλ+Τάπες Κατά)

Οικονομία
Ασίστ+Κλεψίματα+Κοψίματα-Λάθη

Σχόλια

  1. Πολυ ωραια ιδεα και ωραιο αρθρο με ενδιαφεροντα στοιχεια.Το πρωτο πραγμα που παρατηρω ειναι οτι εχουμε 3 παικτες που τους συγκρινουμε σε 3 κατηγοριες και για καθε κατηγορια ο πρωτος ειναι διαφορετικος!!!Επισης μιας και η κουβεντα αρχισε απο τον Αναγνωστοπουλο αναμεσα στους 3 ειναι πρωτος στο tendex και τελευταιος στο ranking.Προσωπικα θεωρω πιο πληρη τον τυπο του ranking.Βαζει μεσα τις ταπες κατα και τα κερδισμενα φαουλ που ειναι αρκετα ενδεικτικα για την επιθετικη ικανοτητα του παικτη περα απο το σκοραρισμα καθε αυτο.Επισης ενας βασικος λογος που ο Αναγνωστοπουλος εχει διαφορα στο tendex ειναι ο χρονος συμμετοχης.Ο παραπανω παικτης εχει 700+ λεπτα ενω οι αλλοι δυο 1000+.Προσωπικα το χρονο συμμετοχης δε θα το λαμβανδα υποψη ιδιαιτερα...μιας και αν καποιος παικτης εχει χ αποδοση σε 20λεπτα αγωνα δε σημαινει οτι σε 40 θα εχει 2χ.Ξανατονιζω οτι τα στατιστικα ειναι βοηθιτικα στο να σχηματιζουμε γνωμες για εναν παικτη.Αλλωστε παιζει ρολο και το τι συμπαικτες εχεις και ειναι αρκετα σημαντικος παραγοντας για τα στατιστικα που θα εχεις...αλλες φορες οι συμπαικτες σου σε κανουν καλυτερο...αλλες ξεχωριζεις απο κατωτερους συμπαικτες σα τη μυγα μεσα στο γαλα κι αλλες χανεσαι στο "πληθος" των ισαξιων συμπαικτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά μπήκες στη πρίζα και έκανες τη δουλειά.
    Μάλλον πρέπει να σε πιέζουμε για να δούμε έργο.
    Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συγκρίνουμε παίκτες που δύο παίζουν πρόσωπο με τον αντίπαλο και ο τρίτος με πλάτη.
    Οι δύο κρατάνε πιο πολύ τη μπάλα κανονίζουν αν θα πασάρουν ή θα πάρουν επίθεση. Ο τρίτος θα πρέπει να είναι μέσα στη ρακέτα να προσπαθήσει να τελειώσει τη προσπάθεια. Δηλαδή ο χρόνος που χρησημοποιεί ο κάθενας ποικίλει με το αποτέλεσμα .
    Ο ψηλός ανοίγει διαδρόμους στους κοντόυς δίνει σκριν για εύκολο σουτ προσπαθεί δηλαδή να διευκολύνει την προσπαθεια του κοντού.
    Θα πρέπει να πάρει θέση να διεκδικήσει και το ρημπάουντ .
    Οι βοήθειες που θα πάρει ο ψηλός είναι συνήθως από pick που θα πρέπει να το ξέρουν και οι δύο συμπάικτες γιατί αλλιώς δεν έχει επιτυχία. Και η δεύτερη βοήθεια από έναν άλλο καλό ψηλό μέσα στη ρακέτα. Πιο δύσκολος ο ρόλος του ψηλού νομίζω .
    Αν έχεις ένα καλό ψηλό με μεγάλο ποσοστό σε δίποντα όπως και στις βολές γιατί θα πάρει και τα ανάλογα φάουλ (το αντίθετο είναι ο Σοφοκλής που δεν έχει καλά ποσοστά στις βολές) παίρνει ρημπάουντ μοιράζει ασιστ που δεν είναι και η δουλειά του ανοίγει διαδρόμους γιατί τραβάει τον αντίπαλο ψηλό εκτός μιας και το καλό του σουτ είναι απειλή από όποια θέση και να παίζει νομίζω πως θα πρέπει να θεωρείται πολύ καλός πάικτης.
    Τα στατιστικά του Αναγνωστόπουλου τώρα
    8ος σε πόντους 467 και ο πρώτος Λιακόπουλος 669
    5ος σε ρημπάουντ με 189
    12ος σε κερδισμένα φάουλ πιο πάνω από ψηλούς είναι οι Αματο Καρτέλο Χρήστου .
    22ος με 30 κλεψίματα με μόνο άλλους δύο ψηλούς στον πίνακα και όλοι οι άλλοι σε θέσεις 1-2-3.
    Αν αυτος ο παίκτης και λόγω θέσης δεν είναι αν όχι ο καλύτερος μέσα στην τριάδα τετράδα των καλύτερων τότε τα νούμερα λένε άλλα.
    Η τετράδα των πρώτων για μένα είναι:
    1 Λιακόπουλος (ήταν όλο το ΠΕΡΑΜΑ)
    2 Αναγνωστόπουλος
    3 Χρήστου (το καλύτερο δίδυμο με τον Αναγνωστόπουλο)
    4 Γκαγκαλούδης (έκανε κοιλιά από την μέση και μετά)

    Μεγάλο μειονέκτημα του διδύμου η χαλαρή τους άμυνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλη η αντιπαραθεση στοιχειων.Η οικονομια ειναι μια κατηγορια που που παντα ευνοουσε τους περιφερειακους(πολλες ασιστ και κλεψιματα)ενω αντιθετα το tendex τους ψηλους και αυτους που αποδιδουν καλα σε μικρο χρονικο διαστημα.Θεωρω οτι ο πιο δικαιος τροπος αξιολογησης ειναι το tendex αν και δεν φτανει μονο αυτο για να κρινουμε τους αθλητες.Οι αριθμοι ειναι ενα μεσο αλλα η ουσιαστικη προσφορα τους σε μια ομαδα δεν απεικονιζεται στην στατιστικη(καλη αμυνα,παθος,καθαρο μυαλο,ενεργεια κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου