(Πηγή: infobasket.gr)
Σε μια λιτή εκδήλωση η διοίκηση των Ικάρωνπαρουσίασε τον νέο τεχνικό του συλλόγου από τον Νίκο Οικονόμου. Το λόγο πήραν ο πρόεδρος της ομάδας Αρης Αθανασίαδης και ακολούθησε ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα φιλοσοφία των Ικάρων.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Άρης Αθανασιάδηςανέφερε:
«Στα 8 χρόνια από την ίδρυση των Ικάρων, η ομάδα βρίσκεται για 5η συνεχή χρονιά στην Α2, με μεγάλες προοπτικές όπως κάθε χρόνο. Ευχαριστούμε όλους του ανθρώπους που μας βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια, τους προπονητές, τους παίκτες και όλους όσοι ήταν δίπλα μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός εξ ου και η συνεργασία με τον Νίκο Οικονόμου, αλλά όλα αυτά χωρίς καμία βοήθεια από τους αρμοδίους φορείς.
Στηρίζουμε το μπάσκετ της περιοχής μας, στηρίζουμε τον αθλητισμό γενικότερα, απασχολούμε εκατοντάδες νεαρούς, εφήβους και άντρες αθλητές μέσα από την Α.Ε.Σ και όλα αυτά, μονάχα με τον προσωπικό κόπο, αγώνα και χρήματα ορισμένων ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και το μπάσκετ.
Οι φορείς κωφεύουν κάθε φόρα που είναι να βοηθήσουν τον αθλητισμό και όχι μόνο την ομάδα μας, όπως κάνει γενικότερα τα τελευταία χρόνια και η πολιτεία που δεν πριμοδοτεί τα σωματεία. Αυτή η ομάδα αποτελεί στολίδι για την πόλη και το όνομα των Ικάρων είναι συνώνυμο των Σερρών. Κι όμως, δεν υπάρχει ανταπόκριση από πουθενά. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε μπροστάρηδες και αντί να τα παρατήσουμε, οραματιζόμαστε το μέλλον και φέρνουμε ανθρώπους όπως ο Νίκος Οικονόμου για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Ο νέος προπονητής, είναι φιλόδοξος, είναι Σερραίος στην καταγωγή, έχει την ίδια φιλοσοφία με τα πρόσωπα της ομάδας και από τις πρώτες μέρες έχει δείξει ότι του αρέσει η δουλειά. Εμείς είμαστε κοντά του, ώστε να του παρέχουμε όλα τα εφόδια και φυσικά τους κατάλληλους παίκτες προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Η ομάδα θα ενισχυθεί και όλα θα πάνε όπως πρέπει. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του».
Με τη σειρά του ο Νίκος Οικονόμου ανέφερε: «Ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε σήμερα εδώ, σας χρειαζόμαστε όλους και μόνο μαζί και συνολικά θα καταφέρουμε πράγματα. Να είστε περήφανοι για την πόλη και την ομάδα των Ικάρων. Τα μπασκετικα στέκια της Αθήνας, μιλάνε για τους Ικάρους, γνωρίζουν τις επιτυχίες της ομάδας αυτής και την θεωρούν καταξιωμένη, συγκαταλέγοντας την, στις κορυφαίες ομάδες της περιφέρειας.
Έχω στερηθεί πολλά στη ζωή μου και έχω πετύχει όμως, περισσότερα, ξέρω πώς είναι να είσαι νικητής και αυτό θέλω να καταφέρω κι εδώ. Μετά την συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο δεν το σκέφτηκα και πολύ για να συμφωνήσω, ξέρω που έρχομαι , κατάγομαι από εδώ για όσους δεν το ξέρουν, είμαι από το χωριό του Εμμανουήλ Παπά κι επίσης γνωρίζω το μπασκετικο παρελθόν αυτού του τόπου, που έχει βγάλει πολλούς αθλητές, προπονητές και γυμναστές.
Το μπάσκετ έχει αλλάξει και μιλώ κυρίως για τα οικονομικά δεδομένα, παίχτες με ακριβά συμβόλαια δεν υπάρχουν πια σε όλα τα επίπεδα. Αναρωτιέμαι πόσοι βγήκαν από τις ακαδημίες, σε όλες τις ομάδες τα τελευταία 10-12 χρόνια; Ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που θα έπρεπε να βγουν. Μέσα από την κρίση προκύπτουν και ευκαιρίες και αυτή με την επένδυση στους νέους είναι η καλύτερη. Όπως ξέρετε μεγάλες ομάδες αναγκάστηκαν να στραφούν σε αυτή την λύση και κατάφεραν όμως, να πετύχουν υψηλούς στόχους, έστω κι έτσι.
Κι εδώ που ήρθα, αυτός είναι από τους βασικούς μου στόχους, θέλω να αναδείξουμε ταλέντα και αυτό ρώτησα πρώτα-πρώτα τον πρόεδρο, τι πεδίο δράσης υπάρχει με τις ακαδημίες. Έχουμε περίπου 600 παιδιά και θέλω να κοιτάξουμε όλα τα τμήματα και να εξελίξουμε την δουλειά που γίνετε,θέλω ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο να στηρίζει τα δικά του παιδιά, και οι παίκτες αυτοί,πρέπει να παίζουν για να ξέρουμε τι ποιότητας είναι. Ήδη εδώ και 15 μέρες, παρακολουθώ παίκτες μέσα από τις προπονήσεις, έχω δει σχεδόν όλα τα παιδιά και έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Δεν μιλάω πολύ, μου αρέσει να μιλάω στο γήπεδο, σας έχουμε ανάγκη όλους, θέλουμε την στήριξη σας κι εμείς θα σας το ανταποδώσουμε, με ένα ελκυστικό σύνολο, από νέους και έμπειρους παίκτες. Είναι βαριά η φανέλα αύτη και θέλω οι παίκτες που θα έρθουν να γνωρίζουν που βρίσκονται!Έχω παίξει στις μεγαλύτερες ομάδες τις Ευρώπης αλλά η τιμή του να βρίσκομαι εδώ στους Ικάρους, είναι ξεχωριστή.
Η ομάδα είναι κομμάτι της πόλης και πρέπει να το μάθουν όλη, ο δήμος, οι φίλαθλοι οι γονείς των παιδιών, θέλουμε τον Σερραίο να παίζει και εσείς να τον καμαρώνετε από την κερκίδα. Όλοι οι φορείς πρέπει να μας βοηθήσουν και ο κόσμος με τους γονείς από τις ακαδημίες πρέπει να πάρουν εισιτήρια διαρκείας.
Για το ρόστερ θα μιλήσουμε εν καιρώ. Ήρθα να κάνω πρωταθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, χωρίς εγωισμούς, πρώτα η ομάδα και μετά το “εγώ”, αυτή είναι η φιλοσοφία μου, είμαστε σε μεταβατικό στάδιο έχω δει πολλά παιδιά από όλες τις ομάδες της ένωσης, έχω πλέον μια εικόνα. Θα ξεχωρίσω κάποια παιδιά που θα στελεχώσουν το ρόστερ. Ευχαριστώ την διοίκηση για την εμπιστοσύνη της και ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε εδώ».
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Για το πώς ερμηνεύει ο ίδιος τον πρωταθλητισμό: «Πρωταθλητισμός σημαίνει, πολλές ώρες δουλειάς, και επαγγελματισμός. Το να βγάλουμε 3 νέα παιδιά είναι πρωταθλητισμός, και όχι μόνο το να ανέβουμε κατηγορία. Ας μην μας νοιάζει τι θα γίνει σε 9 μήνες, ας στελεχωθεί το ρόστερ και βλέπουμε βήμα-βήμα».
Για το αν σκεπτόταν πιο παλιά να κλείσει την καριέρα στις Σέρρες: «Παλιά είχε γίνει μια κουβέντα πριν χρόνια, για να παίξω εδώ το 2008. Βέβαια, σταμάτησα το μπάσκετ μικρός στα 33-34, οπότε δεν πρόλαβα. Ήθελα μεν αλλά μέσα μου είχα τελειώσει με το μπάσκετ, οπότε δεν συνέχισα να αγωνίζομαι κι έτσι δεν ήρθα, ποτέ δεν είναι αργά όμως».
Για την αλλαγή όλου του βασικού κορμού: «Φτιάχνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, που θα χαίρεστε να την βλέπετε».
Για το αν πιστεύει ότι είναι εφικτό ο δήμος και οι φορείς του νόμου να είναι δίπλα στους Ικάρους: «Όλα και όλοι αλλάζουν, γιατί όχι κι εδώ; Στην Πάτρα όλοι πλέον στηρίζουν τον Απόλλωνα, και στην Λάρισα το ίδιο, κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει κι εδώ. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν, και ο δήμος γιατί όχι; Ήμουν σε ομάδα, που ο δήμος στήριζε το 60% του μπάτζετ».
Για το αν διέκρινε ταλαντούχους καλαθοσφαιριστές: «Ναι υπάρχουν παιδιά με ταλέντο. Για μένα όμως να ξέρετε, ότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της ηλικίας του παίκτη. Είναι ταλαντούχος αλλά μικρός ηλικιακά, δεν έχει σημασία, θα παίξει, είναι μεγάλος, επίσης. Υπάρχει μικρός και μεγάλος παίκτης σε αξία και όχι σε ηλικία».
Τέλος, σχετικά με την αγωνιστική φιλοσοφία των νέων Ικάρων: «Θέλω να είμαστε “σκληρή” ομάδα, αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Θα χαμηλώσουμε τον μέσο όρο πόντων παθητικό, διότι μόνο μέσα από την άμυνα μπορείς να κερδίσεις. Θέλω να έχουμε πάθος και δύναμη σε κάθε φάση και να κάνουμε το ίδιο παιχνίδι, τόσο εντός, όσο κι έκτος έδρας!».