Ο πιο αποτελεσματικός προπονητής στην Α2 κατηγορία είναι χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Τζήμας. Ο έμπειρος τεχνικός της Καβάλας κόντρα στον Ερμή Λαγκαδά στην 2η αγωνιστική έφτασε το 180ο παιχνίδι ξεπερνώντας τον Κώστα Διαμαντόπουλο που μετρούσε 179 και αναρριχήθηκε στην 7η θέση μεταξύ των προπονητών με τα πιο πολλά ματς στην κατηγορία.

Βέβαια, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι μακράν ο κορυφαίος, καθώς έχει ποσοστό επιτυχίας 73%, απλησίαστο για τους συναδέλφους του.

- Κόουτς, είσαι παλιοσειρά στην Α2...

“Εντάξει, υπάρχει ο Σορώτος που είναι παλιότερος...”.

- Βέβαια, εσύ έχεις ένα ποσοστό επιτυχίας 73% που είναι εντυπωσιακό...

“Αναμφίβολα είναι κάτι σημαντικό να είσαι τόσα χρόνια στον χώρο και να συνεχίζεις με επιτυχίες τη διαδρομή σου και με ένα υψηλό ποσοστό νικών. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει διάρκεια και συνέχεια στις επιτυχίες, όσον αφορά το πως δούλευα όλα αυτά τα χρόνια”.

- Εσείς οι προπονητές κοιτάτε αυτά τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τη διαδρομή σας στον χώρο;

“Πάντα θες το καλύτερο, πάντα δουλεύεις για το καλύτερο. Είμαι αρκετά χαρούμενος, γιατί -σε μια εποχή που το ελληνικό μπάσκετ φθίνει λόγω της ποιότητας των παικτών- η ομάδα μου πέρυσι απέδωσε ένα εντυπωσιακό μπάσκετ και το σημαντικότερο για μένα και το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, είναι να δουλεύεις με τις δικές σου αρχές και τις δικές σου ηθικές αξίες”.

- Η φετινή χρονιά με την Καβάλα αποτελεί άλλη μια πρόκληση για σένα;

“Ήταν μια πρόκληση σε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις εξελίξεις περίμεναν πολλοί ότι η ομάδα θα αγωνιστεί στην Α1. Το γεγονός αυτό μας δημιούργησε αγωνιστικά και πνευματικά προβλήματα. Τώρα πρέπει να βρούμε τον ρυθμό μας, γιατί ο στόχος είναι να επανέλθει η Καβάλα στην Α1”.

- Είσαι ο μετρ των ανόδων σ' ένα πρωτάθλημα που φέτος δείχνει πιο ανταγωνιστικό από κάθε άλλη χρονιά.

“Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 είναι κατά την προσωπική μου άποψη ίσως το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν καλές και ακριβές ομάδες και δείχνει ήδη πολύ ανταγωνιστικό. Η υγεία των αθλητών είναι το σημαντικότερο στοιχείο από τη στιγμή που δεν υπάρχει δικαίωμα αλλαγής και συμπλήρωσης του ρόστερ στην κατηγορία, αφού το 70% των αναμετρήσεων τελειώνει στον πόντο, καθώς τα παιχνίδια είναι αμφίρροπα. Άρα, χρειάζεται σκληρή δουλειά και καθαρό μυαλό, για να πάρεις τα κρίσιμα ματς. Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει για την Καβάλα η κούραση. Θα χρειαστεί να κάνουμε 10-11 μεγάλα ταξίδια στην Αθήνα και τη νότια Ελλάδα”.

- Πιο στοιχείο θα παίξει ρόλο στη μακρά διαδρομή των ομάδων για την άνοδο στην Α1;

"Εκτιμώ ότι θα ανέβει φέτος ο αριθμός των ηττών που θα κάνουν οι πρώτοι σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα. Όποια ομάδα διαφυλάξει την έδρα της θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο το πρόγραμμα του δεύτερου γύρου στο πώς θα εμφανιστούν οι αδιάφορες ομάδες ή εκείνες που κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Γι' αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μείνεις στην κορυφή. Η Α2 είναι μια κατηγορία που θέλει αγωνιστική πειθαρχία για να πετύχεις τους στόχους σου”.

*Τα στοιχεία για το ρεκόρ του Γιάννη Τζήμα είναι από το αρχείο του Σπ. Βασιλείου (www.basketa2.gr).

Πηγή: basket.gr