Από σήμερα εγκαινιάζουμε την επικοινωνία μας μέσα από την φιλόξενη γωνιά BASKET A2 που τόσο πολύ αγαπάει και στηρίζει αυτό το τόσο ενδιαφέρον πρωτάθλημα που ενδεχομένως όμως δεν έχει τη προβολή που θα του άξιζε. Μιλάμε για το σίγουρα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των κατηγοριών που μαζί με το πρωτάθλημα της β΄ εθνικής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πραγματικών μπασκετόφιλων εδώ και πολλά χρόνια. Ένα πρωτάθλημα που το σύνολο σχεδόν των παιχνιδιών του είναι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα και ασφαλή προγνωστικά δύσκολα υπάρχουν.

Σε αυτή τη πρώτη μας επικοινωνία θα προσπαθήσουμε να πούμε τι έχουμε δει σε αυτές τις πρώτες 10 αγωνιστικές του πρωταθλήματος και τι περιμένουμε στη συνέχεια.

Ξεκινάμε λοιπόν από την μέχρι τώρα εικόνα του πρωταθλήματος πριν όμως προχωρήσω θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω εικόνα από τις περισσότερες ομάδες αλλά όχι από όλες με ότι σημαίνει αυτό και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Επίσης θέλω να αναφέρω ότι αυτά που θα γράφω θα είναι η υποκειμενική μου άποψη και βέβαια περιττό είναι να πω ότι δεν θα διεκδικεί το αλάθητο. Εκ των προτέρων λοιπόν θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από ομάδες, συναδέλφους και παίκτες που ενδεχομένως θα αδικήσω αλλά να είστε σίγουροι όλοι ότι θα είναι χωρίς πρόθεση.

Στην κορυφή συναντάμε μια μεγάλη έκπληξη και ένα μεγάλο φαβορί. Η μεγάλη έκπληξη είναι η ομάδα του Λαυρίου και το φαβορί η ομάδα της Καβάλας. Το Λαύριο έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα με μεγάλες νίκες απέναντι σε αντιπάλους που βαθμολογικά έχουν τους ίδιους στόχους (Αρκαδικός, Ψυχικό, Εθνικός και Δόξα Λευκάδας ) και μάλιστα σε όλα αυτά τα παιχνίδια με μεγάλες διαφορές κάτι που μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Ομάδα με εξαιρετικό κλίμα, με σταθερό προπονητή και ξεκάθαρους ρόλους αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα εκτός έδρας παιχνίδια στη συνέχεια, είναι δυνατόν να μείνει μέχρι το τέλος στη διεκδίκηση της ανόδου πράγμα που στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος φάνταζε σαν άπιαστο όνειρο. Σακελλαρίου και Γιαννακόπουλος είναι οι πρωταγωνιστές της ομάδας.

Μαζί με το Λαύριο στη κορυφή βρίσκεται το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας, η ομάδα της Καβάλας. Ομάδα με πλούσιο ρόστερ, γεμάτη σε κάθε θέση, με έναν εξαιρετικά έμπειρο και ικανότατο προπονητή , τον Γιάννη τον Τζήμα, ομάδα εξαιρετικά δουλεμένη με παίκτες που ξέρουν και αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού. Άργησε λίγο να μπει στη ψυχολογία του πρωταθλήματος λόγω του θέματος που υπήρξε με την ενδεχόμενη συμμετοχή της στην Α1 αλλά όταν προσαρμόστηκε στα δεδομένα μοιάζει πολύ δυνατή. Μόνο της ίσως ντεζαβαντάζ τα πολλά μεγάλα και κουραστικά ταξίδια. Οι πρωταγωνιστές σε αυτή την ομάδα πολλοί αλλά οι δυο μεγάλοι σκόρερ της κατηγορίας, ο Καράμπουλας και ο Τότσιος, είναι τα δυο μεγάλα της όπλα. Προσωπική μου εκτίμηση ότι δεν χάνει την άνοδο σε καμία περίπτωση.

Στη τρίτη θέση βρίσκουμε τον Εθνικό. Ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ, με φιλοδοξία και κόσμο που ακολουθεί και στηρίζει την ομάδα αλλά και διοίκηση με όραμα και αγάπη για τον σύλλογο που θέλει να πάει ψηλά την ομάδα. Μεγάλο ντεζαβαντάζ για την ομάδα το γηπεδικό. Μέχρι στιγμής δείχνει αρκετά σταθερός και με ισορροπία στην απόδοση του και στα αποτελέσματα στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια αν εκμεταλλευτεί στη συνέχεια το σχετικά ευνοϊκό πρόγραμμα που ακολουθεί και την έδρα μπορεί κάλλιστα να πάρει μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις. Ομάδα με πολύ πλούσιο ρόστερ και αυτή στηρίζεται πολύ στην εμπειρία και στη ποιότητα των Ψηλέα και Κουκά αλλά και στη δύναμη των Μαχαίρα και Γκιζόγιαννη κοντά στο καλάθι.

Με 3 ήττες βρίσκουμε και την ομάδα του Ψυχικού , ομάδα και αυτή με εξαιρετικό ρόστερ , ειδικά στη περιφέρεια, αλλά και με πρόβλημα στους ψηλούς μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Λάτοβιτς που προσπάθησε να καλύψει με την απόκτηση του έμπειρου και πολύ δυνατού Μαρμαρινού. Ομάδα που έχει κάθε δυνατότητα να μείνει μέχρι τέλος στη διεκδίκηση της ανόδου, με διοικητική και αυτή υγεία και έμπειρο ρόστερ. Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν για το Ψυχικό τα επόμενα 2 παιχνίδια με Εθνικό εκτός και Αρκαδικό εντός αλλά και το εξ αναβολής παιχνίδι με τον Ηλυσιακό εκτός. Αν σε αυτά τα παιχνίδια κάνει 2-3 νίκες θα έχει μεγάλη τύχη. Ντεζαβαντάζ η όχι πολύ σκληρή έδρα. Ο Δημάκος είναι το παιδί που ξεχωρίζει με το καλό πρωτάθλημα που κάνει.

Στις 4 ήττες βρίσκουμε 3 ομάδες. 2 εξαιρετικά φιλόδοξες που επένδυσαν αρκετά το καλοκαίρι, τη Δόξα Λευκάδας και τον Αρκαδικό και μία πολύ βαριά φανέλα , τη πιο βαριά ίσως της κατηγορίας, το Παγκράτι. Η Δόξα έχει ένα και αυτή πολύ πλούσιο ρόστερ, φιλοδοξία και όραμα αλλά μέχρι στιγμής σημαντική αδυναμία στα εκτός έδρας παιχνίδια που όχι μόνο τα έχει χάσει αλλά τα έχει χάσει και με μεγάλη διαφορά και βέβαια κουβαλάει μια πολύ κακή ήττα εντός έδρας από τον Αρκαδικό, ομάδα με τους ίδιους στόχους.

Καθοριστικό για τη Δόξα θα είναι να υποστηρίξει την έδρα της στη συνέχεια με τις ομάδες του πάνω γκρουπ που θα φιλοξενήσει και να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα της στα εκτός έδρας παιχνίδια. Σκλάβος και Αποστολίδης έχουν ξεχωρίσει μέχρι τώρα.

Ο Αρκαδικός είναι μια ομάδα που εγω προσωπικά νομίζω ότι η βαθμολογική της θέση είναι λίγο πλασματική αφού μέχρι τώρα έχει βγάλει ένα δύσκολο πρόγραμμα, με πολλά παιχνίδια εκτός έδρας που την έχουν ρίξει λίγο πίσω στη βαθμολογία. Επίσης κουβαλάει την εξαιρετικά οδυνηρή για τους στόχους του ήττα στην έδρα του από το Λαύριο. Ομάδα με ποιοτικό και έμπειρο ρόστερ αλλά ταυτόχρονα και λίγο ρηχό που κάνει την ομάδα ευάλωτη σε ενδεχόμενο τραυματισμό ή ντεφορμάρισμα βασικού τους παίκτη. Νομίζω ότι αν μπορέσει να κάνει κάποια μεγάλη νίκη στο δεύτερο γύρο εκτός έδρας είτε πατσίζοντας την ήττα από το Λαύριο είτε διπλώνοντας τις νίκες του με τον Εθνικό θα γίνει αυτόματα φαβορί γιατί προσωπική μου εκτίμηση ότι αυτοί οι 3 είναι οι βασικοί διεκδικητές της μιας θέσης μετά τη Καβάλα που οδηγεί στην Α1. Έχει παιδιά έμπειρα στον πρωταθλητισμό που δεν τον φοβούνται. Καρυδας, Τζόρτζεβιτς και Χατζής είναι μια τριάδα παικτών εξαιρετική.

Το Παγκράτι μέχρι στιγμής έχει υποστηρίξει ιδανικά την πολύ σκληρή έδρα του και έχοντας κάνει και μια πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη με τον ΟΦΗ έχει βρεθεί πολύ ψηλά στη βαθμολογία και φαίνεται ότι και εφέτος θα κάνει μια αξιοπρεπέστατη πορεία που θα τη φέρει στο τέλος σε μια εξαιρετική θέση. Ομάδα με πολύ μικρό μπάτζετ που καθοδηγείται εξαιρετικά από έναν δικό της άνθρωπο, τον Ντίνο Καλαμπάκο είναι πολύ σκληρό καρύδι για κάθε αντίπαλο. Ντεζαβαντάζ ότι θα στερηθεί για πολλές αγωνιστικές τον κόσμο του λόγω τιμωρίας. Για παίκτες ότι και να πει κανείς για τον αγέραστο αλλά και τόσο ταλαντούχο Κουτρούλια θα είναι λίγο. Καλύτερος και πιο ώριμος από ποτέ.

Από εδώ και κάτω βρίσκουμε τις ομάδες που φαίνεται ότι θα δώσουν τη μάχη τους για τη σωτηρία.

Στις 4 νίκες βρίσκουμε τον Αετό , μια ομάδα με εξαιρετικό υλικό στις θέσεις 3-4-5 αλλά με περιορισμένες επιλογές στις θέσεις 1-2 που ουσιαστικά μετά τον τραυματισμό του Μόρφη έχει πέσει ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες του Ροδοστόγλου και του Μητσάκη. Πολύ δυνατός στην έδρα αν βελτιώσει την εικόνα του εκτός έδρας και κάνει 2-3 νίκες εκτός έδρας νομίζω ότι θα έχει μια σχετικά άνετη σωτηρία.

Τέσσερις νίκες έχει και η Λειβαδιά που μετά την απόκτηση του Γκαγκαλούδη έχει βρει τον τρόπο να κερδίζει αλλά θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή γιατί ο δεύτερος γύρος έχει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα και θέλει να υποστηρίξει την έδρα. Προίκα η μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί του Αετού και αγκάθι μεγάλο η εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή, ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο. Βουκαντίνοφ και Γιανναλέτσος πλαισιώνουν τον Γκαγκαλούδη στη μεγάλη προσπάθεια μια ομάδας που μπήκε τη τελευταία στιγμή στη κατηγορία και αυτό τη δυσκόλεψε πολύ στην αρχή του πρωταθλήματος.

Μια ακόμα ομάδα στις 4 νίκες είναι ο Φίλιππος Βέροιας. Ομάδα που ξεκίνησε πολύ δυνατά με 3-0 αλλά μετά ένα σερί από ήττες την έφερε πολύ πίσω και είναι μια από τις ομάδες που θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για τη σωτηρία της με όπλο τη καλή της εικόνα στα εντός έδρας παιχνίδια αλλά και τη σπουδαία νίκη εκτός έδρας που έχει κάνει μέσα στον ΟΦΗ. Ομάδα που πάει τα παιχνίδια στα μικρά σκορ και σε πολύ αργό τέμπο και έτσι θα προσπαθήσει να κάνει τις νίκες που χρειάζεται. Γκιουλέκας και Δεληγιώργης τραβάνε κυρίως το σκορ.

Στις 3 νίκες συναντάμε την αρνητική έκπληξη του πρωταθλήματος, τον ΟΦΗ. Εγω προσωπικά υπολόγιζα αυτή την ομάδα βάσει ρόστερ και του σπουδαίου προπονητή που έχει να είναι στο πάνω γκρούπ και να τερματίζει τουλάχιστον στη πρώτη εξάδα. Αν και η θέση της αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλά νομίζω ότι είναι η ομάδα που θα σωθεί τελικά πολύ πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι αυτή η ομάδα θα κινδυνέψει. Στυλιανού και Κιτσούλης είναι δυο παιδιά που ξεχωρίζουν.

Τρεις νίκες έχει μια ακόμη βαριά φανέλα , όχι μόνο για τη κατηγορία η για το Ελληνικό μπάσκετ, αλλά γενικότερα για τον αθλητισμό της χώρας -ο Ηρακλής- που όμως τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων περνάει δύσκολες μέρες. Είναι η μόνη ομάδα που δεν έχω δει αγωνιζόμενη και ως εκ τούτου δεν έχω προσωπική άποψη. Πιστεύω ότι η έδρα θα είναι ο μεγαλύτερος της σύμμαχος στη προσπάθεια που κάνει.

Δύο νίκες έχει ο Ερμής Λαγκαδά που ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα αλλά μετά τη τελευταία αλλαγή προπονητή δείχνει σαφή στοιχεία ανάκαμψης και βελτίωσης και με σύμμαχο την πολύ καλή έδρα που έχει αλλά και την εμπειρία να παλεύει για τη σωτηρία του όλα αυτά τα χρόνια και να τα καταφέρνει στον δεύτερο γύρο θα προσπαθήσει και φέτος να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στην αρχή το ρόστερ ήταν λίγο ρηχό μετά τους πρώτους 5-6 βασικούς αλλά η προσθήκη του Θεοδωράκου δίπλα στους Ακεψιμαίδη και Μανούσο έδωσε στην ομάδα μεγαλύτερες δυνατότητες.

Τέλος στη μια νίκη βρίσκουμε μια ταλαιπωρημένη και μαρτυρική ομάδα, τον νεανικό Ηλυσιακό. Εδώ δεν θα είμαι αντικειμενικός σίγουρα γιατί είναι η ομάδα που έχτισα και μαζί με τα νέα αυτά παιδιά δουλέψαμε σκληρά για να παρουσιάσουμε μια καινούργια πρόταση στο Ελληνικό μπάσκετ, μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 20 χρόνων , αποτελούμενη αποκλειστικά από νέα παιδιά. Χωρίς να θέλω να ρίξω ευθύνες σε κανέναν , άλλωστε δεν το έκανα και όταν έφυγα, θα πω ότι αυτή η ομάδα προδόθηκε από τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν. Ξέρω τι μαρτύριο περνάνε τα παιδιά αλλά και οι ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν μείνει δίπλα τους να τους συμπαραστέκονται. Μην τους ξεγράφετε γιατί αν μελετήσετε πιο προσεκτικά τη βαθμολογία θα δείτε ότι ο Ηλυσιακός έχει δυο παιχνίδια λιγότερα, και τα δύο στην έδρα του, και ότι μέχρι στιγμής στα 8 παιχνίδια που έχει παίξει, μόνο 2 ήταν εντός έδρας και από αυτά τα 2 το ένα ήταν χωρίς κόσμο….

Αφού ευχηθώ στον Ηλυσιακό να ξεπεράσει τα προβλήματα του θα προσθέσω κάποια πράγματα. Η πρόταση της φετινής ομάδας του Ηλυσιακού θα πρέπει να βρει μιμητές ομάδες που να μπορούν να υποστηρίξουν στοιχειωδώς ένα τέτοιο εγχείρημα, που άλλωστε δεν απαιτεί και πολλά λεφτά και που θα επαναπροσδιορίσει το νόημα της Α2 που θα πρέπει να είναι η παραγωγή νέων παικτών και να αποτελεί τη διαδικασία της εξέλιξης τους. Πιστέψτε με ότι αυτό το φετινό εγχείρημα του Ηλυσιακού όσο άντεξε στις δυσκολίες ήταν συναρπαστικό και απόλαυσα τη κάθε στιγμή του όσο δύσκολο και αν ήταν. Το αίσθημα της δημιουργίας ήταν μια σκέτη μπασκετική απόλαυση και προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή η ομάδα αν δεν είχε το πρόβλημα του ΙΚΑ, που και ανήθικο ήταν και που όταν θα έρθει η ώρα θα ξεσκεπαστούν οι αλήτες που το δημιούργησαν καταστρέφοντας μια ομάδα και κυρίως τα όνειρα 15 νέων παιδιών, αλλά και αν δεν είχαμε τον τραυματισμό στα πρώτα 3 λεπτά του πρωταθλήματος του Κωστάκη του Φακοπουλίδη, ενός παιδιού που είμαι σίγουρος ότι μόλις ξεπεράσει τις ατυχίες του είναι για πολύ μεγάλα πράγματα στο μπάσκετ, αυτή η ομάδα θα ήταν για πολύ ψηλά.

Κάπου εδώ τελειώνει αυτή η πρώτη μας επικοινωνία και αφού σας ευχηθώ να έχετε μια καλή χρονιά με υγεία και ότι άλλο μικρό η μεγάλο επιθυμείτε θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας μετά την επόμενη αγωνιστική για να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα μιας εξαιρετικά σημαντικής αγωνιστικής με μεγάλα και σημαντικά παιχνίδια, παιχνίδια καθοριστικά χωρίς ξεκάθαρο φαβορί όπως είναι κάθε εβδομάδα το πρωτάθλημα της Α2 που μαζί από εδώ μέσα θα το ζήσουμε έως τουλάχιστον επιστρέψω στη βασική μου ιδιότητα , του προπονητή, και σας απαλλάξω… μέχρι τότε διασκεδάστε και απολαύστε το ωραίο αυτό πρωτάθλημα και γενικότερα το μπάσκετ μακριά από τη βία και τον αδιέξοδο φανατισμό… τα ξαναλέμε