Η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου ανέδειξε τη Καβάλα σε πρωταθλήτρια χειμώνα μετά τη νίκη της επί του Λαυρίου στο ντέρμπι κορυφής, είχε πολύ μεγάλες νίκες εκτός έδρας για Παγκράτι, Ψυχικό και Λευκάδα που τις κρατάνε ζωντανές στις ψηλές θέσεις και διατηρούν το δικαίωμα στο όνειρο.

Από εκεί και πέρα ο Αρκαδικός συνεχίζει την αντεπίθεση του, ο Εθνικός το ντεφορμάρισμα του ενώ ο Ηλυσσιακός δείχνει ότι είναι απίθανο πλέον να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Ας πάρουμε όμως αναλυτικά τα 6 παιχνίδια που έγιναν για τη 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

ΚΑΒΑΛΑ- ΛΑΥΡΙΟ 61-54

Αυτό το παιχνίδι είχε ένα μεγάλο νικητή, τη Καβάλα, αλλά και μια μεγάλη επιβεβαίωση της μέχρι σήμερα πορείας του Λαυρίου που στάθηκε ισάξιος και ανταγωνιστικός αντίπαλος μέσα στην έδρα της πανίσχυρης Καβάλας και διεκδίκησε επί ίσοις όροις τη νίκη.

Στο ξεκίνημα του αγώνα η Καβάλα μπήκε πολύ πιο δυνατά και προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο με 22-7 δείχνοντας ότι θα έχει ένα μάλλον εύκολο απόγευμα. Το Λαύριο επιστρατεύοντας το μεγάλο του φετινό όπλο, την άμυνα του , κατάφερε να ροκανίζει σταδιακά τη διαφορά να τη φτάσει στο ημίχρονο στους 9 ( 37-28) και με τη λήξη του ημιχρόνου έφτασε τη διαφορά στον ένα πόντο μπαίνοντας πολύ δυνατά στη διεκδίκηση της νίκης. Στο τέταρτο δεκάλεπτο έγινε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι με μεγάλη έμφαση στην άμυνα και η μεν Καβάλα πήρε μεγάλα καλάθια από τον Καράμπουλα το δε Λαύριο κόλλησε επιθετικά και έτσι η Καβάλα πήρε μια πολύ δύσκολη μεν αλλά πολύ σπουδαία νίκη που την φέρνει ένα ακόμη βήμα κοντά στην άνοδο.

Ήταν δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι που η Καβάλα το κέρδισε με πολύ κακά ποσοστά στην επίθεση αλλά με εξαιρετική αμυντική δουλειά και στηριζόμενη στην επίθεση στους εξαιρετικούς σκόρερ Τότσιο και Καράμπουλα.

Το Λαύριο σε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι ήταν γενναίο και ανταγωνιστικό και επιβεβαίωσε ότι θέλει να μείνει στη διεκδίκηση της ανόδου μέχρι το τέλος. Αν μάλιστα είχε κάτι καλύτερο από τα 18/54 σουτ εντός παιδιάς θα μπορούσε να φτάσει στη νίκη. Στα θετικά του ήταν ότι πήγε το παιχνίδι στον αργό ρυθμό που ήθελε και δεν έδωσε στη Καβάλα πόντους στο ανοιχτό γήπεδο που στα υπόλοιπα παιχνίδια στην έδρα της παίρνει πολλούς. Έτσι πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον προπονητή της , τον κόουτς Σερέλη που ταπεινά και με πολύ δουλειά έχει φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα.

Πολύ καθοριστικό παιχνίδι για το Λαύριο το παιχνίδι με τον Εθνικό εκτός έδρας την επόμενη εβδομάδα.


ΕΘΝΙΚΟΣ- ΛΕΥΚΑΔΑ 72-83

Μεγάλη νίκη για τη Λευκάδα σε ένα παιχνίδι που ήταν κυριολεκτικά παιχνίδι επιβίωσης και για τις δύο ομάδες στην υπόθεση της διεκδίκησης της ανόδου. Η Λευκάδα ήταν δίκαιη νικήτρια σε αυτό το παιχνίδι αφού ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη τακτικά και ψυχολογικά σε αντίθεση με τον Εθνικό που παρουσιάστηκε σε ακόμα ένα παιχνίδι τώρα τελευταία πολύ πιεσμένος και αγχωμένος.

Η Λευκάδα είχε εξαιρετικές επιθετικές επιλογές και με όπλο την εμπειρία αλλά και τη ποιότητα των παικτών της έφτασε σε ξεμαρκάριστα σουτ με φυσικό αποτέλεσμα να έχει εξαιρετικά ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς με 68% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα αλλά αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των ασίστ που είχε ( 17) που μαρτυράει μια εξαιρετική επιθετική λειτουργία. Η άμυνα του Εθνικού είχε μεγάλα προβλήματα τα οποία προσπάθησε να λύσει στο δεύτερο ημίχρονο εφαρμόζοντας μια ζώνη 2-3 που αρχικά είχε κάποια αποτελέσματα αλλά πολύ πρόσκαιρα αφού γρήγορα η Λευκάδα βρήκε τις λύσεις και σε αυτή την άμυνα.

Ο Εθνικός αντιθέτως είχε πάλι μεγάλο πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ χάνοντας και πάλι πολλά ανοιχτά σουτ έχοντας και πάλι το φτωχό 24% στα τρίποντα. Κάποια λύση φάνηκε ότι μπορεί να δώσει ο Μούκας που είχε 3/4 τρίποντα αλλά τα γρήγορα 5 φάουλ που χρεώθηκε στερήσανε από τον Εθνικό τη μόνη αξιόπιστη λύση από την περιφέρεια. Ταυτόχρονα η επιλογή του Εθνικού να παίξει χωρίς κλασσικό πεντάρι για πολύ ώρα δεν του επέτρεψε να πάρει πόντους και κοντά στο καλάθι.

Η Λευκάδα έκανε σίγουρα το καλύτερο της εκτός έδρας παιχνίδι και αυτό της επιτρέπει να ελπίζει αν αυτή της η εικόνα έχει συνέχεια και την επόμενη αγωνιστική στο πολύ μεγάλο ντέρμπι ανόδου εναντίον του Αρκαδικού εκτός έδρας. Εξαιρετική εμφάνιση είχε ο Κυρίτσης με 25 πόντους αλλά σε μεγάλη μέρα βρέθηκε ο Μάρτζος με 19 πόντους και 5/5 δίποντα αλλά και ο Αποστολίδης και στο κομμάτι της εκτέλεσης αλλά και της οργάνωσης.


ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ- ΛΕΙΒΑΔΙΑ 86-74

Στο πρώτο ημίχρονο ο Αρκαδικός αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα από την ομάδα της Λειβαδιάς που κατάφερε για 20΄ να του βάλει δύσκολα και να μείνει μέσα στη διεκδίκηση της νίκης στηριζόμενη κυρίως στην ποιότητα του Γκαγκαλούδη. Ο Αρκαδικός στο δεύτερο ημίχρονο όμως ήταν καλύτερος και στηριζόμενος στο ομαδικό του παιχνίδι , που δείχνουν οι 25 ασίστ που είχε, έφτασε σε μια ακόμα νίκη που τον κρατάει ψηλά.

Η βασική τετράδα του Αρκαδικού ( Καρύδας, Κοψαύτης, Τζόρτζεβιτς και Νοέας είχαν και πάλι πολύ μεστή και ώριμη παρουσία και ήταν οι βασικοί συντελεστές της νίκης ενώ και η επικράτηση του στα ρημπάουντ ήταν καθοριστική.

Η Λειβαδιά πλήρωσε τη μεγάλη της αστοχία από το τρίποντο ( 4/22) και κρατάει τη πολύ καλή της εικόνα στο πρώτο ημίχρονο. Ίσως θα πρέπει να βρει και άλλες λύσεις στην επίθεση αφού το παιχνίδι της κινδυνεύει να γίνει πολύ μονομερές και εξαρτώμενο από την παρουσία του Γκαγκαλούδη.

Μεγάλα παιχνίδια και για τους δύο την επόμενη εβδομάδα με αντιπάλους ομάδες με ίδιους με αυτούς στόχους. Ο Αρκαδικός υποδέχεται την Λευκάδα και αν διπλώσει τις νίκες του απέναντι της θα αποκτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα σε σχέση με την ομάδα της Λευκάδας ενώ η Λειβαδιά θα δοκιμαστεί στη σκληρή έδρα του Ηρακλή κουβαλώντας την άσχημη εντός έδρας ήττα του πρώτου γύρου που θα προσπαθήσει να πατσίσει.


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΠΑΓΚΡΑΤΙ 66-79

Μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Παγκρατίου, που το κρατάει πολύ ψηλά στη βαθμολογία και του επιτρέπει να ονειρεύεται, απέναντι στον Φίλιππο, που με αυτή την ήττα ακύρωσε τη μεγάλη του εκτός έδρας νίκη της προηγούμενης εβδομάδας παραμένει σε περιπέτειες όσον αφορά τη παραμονή του στη κατηγορία.

Το Παγκράτι κατάφερε και έδωσε στο παιχνίδι τον γρήγορο ρυθμό που το βολεύει και αυτό μαρτυράνε οι 22 αιφνιδιασμοί που έγιναν και από τις δύο ομάδες, γρήγορος ρυθμός που δεν βολεύει τον Φίλιππο που του αρέσει να πηγαίνει πιο πολύ σε σετ επιθέσεις και αργό ρυθμό.

Το Παγκράτι κατάφερε και μπήκε από την αρχή στη πρωτοπορία του σκορ και αυτό άγχωσε την ομάδα της Βέροιας που όσο περνούσε η ώρα τόσο περισσότερο βαραίνανε τα πόδια και τα χέρια κι θόλωνε το μυαλό να έχει μεγάλη αστοχία και εντός παιδιάς αλλά και από τις βολές ( 59% βολές, 40% στα δίποντα και 20% στα τρίποντα ) ποσοστά ευστοχίας που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια νίκης.

Το Παγκράτι αντιθέτως είχε επιθετικό πλουραλισμό αφού είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων ( Κοβάσεβιτς, Δέδες , Ψαρόπουλος και οι δυο έμπειροι ψηλοί, Κουτρούλιας και Ράπτης), είχε πολύ καλό ποσοστά στα τρίποντα ( 43% ) και πολύ καλή άμυνα που τους απέφερε και 11 κλεψίματα ενώ υποχρέωσε και τον Φίλιππο σε 17 λάθη. Είναι νούμερα αν συναθροιστούν δίνουν την εξήγηση για τη μεγάλη νίκη του Παγκρατίου.

Ο Φίλιππος είχε την ατυχία Πλιούκας και Γκιουλέκας να έχουν και οι δύο μαζί 6/ 30 προσπάθειες εντός παιδιάς και αυτό μαρτυράει άγχος. Λευκαδίτης με 18 και Τραιανός με 10 δεν ήταν αρκετοί.

Την επόμενη εβδομάδα το Παγκράτι υποδέχεται το Ψυχικό και αν κερδίσει θα συνεχίζει να ονειρεύεται για πολύ καιρό ακόμα ενώ ο Φίλιππος υποδέχεται τον ΟΦΗ με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο.


ΗΡΑΚΛΗΣ- ΨΥΧΙΚΟ 76-80

Μεγάλη νίκη του Ψυχικού εκτός έδρας, νίκη που το κρατάει μέσα στη διεκδίκηση της ανόδου ενώ κρατάει τον Ηρακλή στην αγωνία της σωτηρίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Δημάκος, ο καλύτερος περιφερειακός του πρωταθλήματος κατά τη γνώμη μου, που πέτυχε 31 πόντους εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη του ικανότητα να παίρνει πολλά φάουλ χάρις στα εξαιρετικά γρήγορα πόδια του και τη μεγάλη του ορμή και αυτοπεποίθηση όταν επιχειρεί διείσδυση.

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη αυτό το παιδί αξίζει μια ακόμα ευκαιρία στην Α1 μετά το πέρασμα του στην Ελευσίνα.

Είναι ένα παιχνίδι που το Ψυχικό το κέρδισε έχοντας εξαιρετικά κακά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα αλλά πήρε 27 πόντους από τις βολές τη στιγμή που ο Ηρακλής είχε 11 χαμένες βολές και 17 λάθη που νομίζω ότι ήταν δύο καθοριστικοί αριθμοί στην οικονομία αλλά και την έκβαση του παιχνιδιού όπως βέβαια και η απουσία του κόσμου του Ηρακλή λόγω τιμωρίας.

Το Ψυχικό έχει βελτιώσει, παρά τα προβλήματά του , αρκετά την εικόνα του στα εκτός έδρας παιχνίδια και το Σάββατο αν κερδίσει το Παγκράτι εκτός έδρας, αλλά χωρίς κόσμο και πάλι, θα μείνει ζωντανό και με μεγάλη απαίτηση στο κυνήγι της ανόδου.


ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ- ΑΕΤΟΣ 78-89

Άλλη μια ήττα για τον Ηλυσσιακό που σε συνδυασμό και με την ήττα μεσοβδόμαδα από τον Ηρακλή κάνει εξαιρετικά δύσκολο το μέλλον των νέων αυτών παιδιών στη κατηγορία. Δυστυχώς για την ιστορική ομάδα του Ηλυσσιακού το βάρος από τα προβλήματα, αγωνιστικά και κυρίως εξωαγωνιστικά, που έπεσαν στις πλάτες νέων παιδιών τα λυγίσανε και οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και διεύθυνση και δεν είναι ένας μόνο αλλά αρκετοί που παίζουν παιχνιδάκια στις πλάτες και στα όνειρα αυτών των παιδιών που εδώ και καιρό παλεύουν μόνοι τους με τη συμπαράσταση μόνο ενός ανθρώπου και κάποιων γονιών των παιδιών.

Τέλος πάντων δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, ίσως το κάνω αργότερα όταν θα νιώσω ότι πρέπει να υποστηρίξω την αξιοπρέπεια αυτων των παιδιών.

Για το παιχνίδι έχω να πω ότι παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα του Ηλυσσιακού, που πήρε πολύ γρήγορα διψήφια διαφορά, ο Αετός κατάφερε να τη μαζέψει γρήγορα και από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά κατάφερε να επικρατήσει απόλυτα μέσα στο γήπεδο και να φτάσει σε μια νίκη που μπορεί να επουλώσει τις πληγές τις προηγούμενης εβδομάδας. Τέλος η διαφορά στη δύναμη και στην εμπειρία ήταν καθοριστική για την έκβαση του παιχνιδιού.

Ροδοστόγλου, Τζουγκαράκης και κυρίως Μιχόπουλος ήταν εξαιρετικοί ενώ από τον Ηλυσσιακό, που οι 89 πόντοι παθητικό ήταν καταδικαστικοί καλύτερα στάθηκαν οι Νικολακόπουλος, Περδικάρης και Αναγνωστάκης.

Αυτά ήταν τα 6 παιχνίδια που έγιναν το Σάββατο ενώ εκκρεμεί το παιχνίδι ΟΦΗ- Ερμής Λαγκαδά , παιχνίδι σημαντικό για την ουρά της βαθμολογίας.

Στο τέλος λοιπόν του πρώτου γύρου η Καβάλα επιβεβαιώνει τα προγνωστικά που τη θέλουν ως το μεγάλο φαβορί ενώ ο δεύτερος γύρος ξεκινάει με ένα μεγάλο ντέρμπι ανόδου , το Αρκαδικός- Λευκάδα αλλά και πολύ σημαντικά παιχνίδια όπως το Εθνικός- Λαύριο και Παγκράτι- Ψυχικό που θα καθορίσουν πολλά.

Τελειώνοντας τη σημερινή μας επικοινωνία θα ήθελα να ευχηθώ περαστικά μέσα από τη καρδιά μου στον Νίκο Ψυλέα έναν εξαιρετικό παίκτη και πάνω από όλα έναν καταπληκτικό επαγγελματία και άνθρωπο που είχα τη χαρά και τη τιμή να συνεργαστώ μαζί του.

Να περνάτε καλά , να έχετε την υγεία σας και τα ξαναλέμε την επόμενη εβδομάδα…….