Η πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου έδωσε ένα μικρό προβάδισμα σε Αρκαδικό και Ψυχικό για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, διατήρησε τη Καβάλα σε θέση οδηγού ενώ ή νίκη του Φίλιππου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα άναψε τη μάχη της σωτηρίας.

Ας πάρουμε όμως τα παιχνίδια από την αρχή:

ΚΑΒΑΛΑ- ΑΕΤΟΣ 77-64

Μια ακόμα νίκη για τη Καβάλα και ένα ακόμη βήμα ανόδου. Μια νίκη όμως που ήρθε πολύ δύσκολα απέναντι στον πολύ αξιόμαχο Αετό που έμεινε στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι τα τελευταία λεπτά και το τελικό σκορ μάλλον αδικεί την προσπάθεια που έκανε.

Ο Αετός κατάφερε να πάρει πολλούς πόντους στον ανοιχτό γήπεδο με 8 τελειωμένους αιφνιδιασμούς και έτσι κατάφερνε να είναι πάντα μέσα στη διεκδίκηση της νίκης απέναντι σε μια Καβάλα που στηρίχθηκε στην επίθεση και πάλι στην ποιότητα αλλά και στον πλουραλισμό που έχει ενώ και τα 12 επιθετικά ρημπάουντ που πήρε τις έδωσε πολύτιμές λύσεις.

Ο Αετός που με την εμφάνιση του μπορεί να μην πήρε τους βαθμούς της νίκης αλλά σίγουρα έδειξε σφυγμό για τη δύσκολη συνέχεια αρχής γενομένης από το παιχνίδι της επόμενης εβδομάδας εντός έδρας απέναντι στον Εθνικό , παιχνίδι στο οποίο η νίκη θα είναι πολύ σημαντική αν την πάρει. Κόκκαλης, Τζουγκαράκης και Αράπης ήταν πολύ καλοί.

Από τη Καβάλα αξιοσημείωτη ήταν η εμφάνιση του Καλαμπάκα που σε 13΄ συμμετοχής έβαλε 13 πόντους με σχεδόν απόλυτα ποσοστά.

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ- ΛΕΥΚΑΔΑ 76-70

Σε ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα σε δυο πολύ ποιοτικές ομάδες ο Αρκαδικός ήταν ο μεγάλος νικητής και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη που μπορεί να είναι καθοριστική για την έκβαση του πρωταθλήματος και σίγουρα του δίνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στον σημερινό μεγάλο του αντίπαλο , την Λευκαδα, αφού και δύο βαθμούς την άφησε πίσω αλλά έχει και το πλεονέκτημα απέναντι της σε περίπτωση ισοβαθμίας αφού έχει δυο νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Το παιχνίδι όπως ήταν φυσιολογικό ήταν ντέρμπι και εξελίχθηκε έτσι από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν αυτός που αρέσει και στις δύο ομάδες , δηλαδή ένα παιχνίδι με λίγους αιφνιδιασμούς και πολλές επιθέσεις σε σετ παιχνίδι.

Η Λευκάδα είχε ένα εξαιρετικό 73% στα δίποντα που όμως δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει γιατί τα 19 λάθη που έκανε και τα 13 επιθετικά ρημπάουντ που πήρε ο Αρκαδικός έδωσαν στον Αρκαδικό 12 περισσότερες επιθέσεις και 6 περισσότερες βολές , αριθμοί που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού.

Οι έμπειροι Χατζής και Καρύδας για να κερδίζουν τέτοια παιχνίδια αποκτήθηκαν από την ομάδα της Τρίπολης και μαζί με τον Τζόρτζεβιτς που έδωσε 14 πόντους και 9 ρημπάουντ ήταν το τρίγωνο που στηρίχθηκε ο Αρκαδικός ενώ βοήθεια έδωσε και ο Θανόπουλος που εκτός από τη προσπάθεια του στην άμυνα πάνω στον Κυρίτση έδωσε και 10 πόντους.

Από την Λευκάδα ο Κυρίτσης είχε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι αλλά δεν ήταν αρκετός για να δώσει μια ακόμα μεγάλη νίκη εκτός έδρας.

Ο Αρκαδικός την επόμενη εβδομάδα έχει ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι να δώσει απέναντι στο Λαύριο όπου ενδεχόμενη νίκη του θα του δώσει μεγάλη και ίσως καθοριστική ώθηση ενώ η Λευκάδα έχει δύο μάλλον βατά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα όπου αν κάνει 2 νίκες θα κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της έστω και ψαλιδισμένες αλλά με πολύ δρόμο ακόμα μπροστά.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ- ΨΥΧΙΚΟ 71-84

Μια πολύ μεγάλη νίκη για το Ψυχικό που το κρατάει ζωντανό στη διεκδίκηση της ανόδου ενώ το Παγκράτι έχασε ένα παιχνίδι που κρατούσε τη πρωτοπορία στο σκορ τουλάχιστον για 30 λεπτά αλλά ένας πραγματικός καταιγισμός τρίποντων στο τέταρτο δεκάλεπτο από το Ψυχικό άλλαξαν τον ρου του παιχνιδιού.

Ήταν ένα μάλλον νευρικό παιχνίδι με πολλά λάθη και από τις δύο ομάδες αλλά που νομίζω ότι το 50% στα τρίποντα του Ψυχικού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη του και ειδικά 2 στο τέλος , ένα από τον Κορωνίδη, που μετά από χρόνια κάνει μια ώριμη σεζόν αντάξια του ταλέντου του, και ένα του Μάντζαρη που διαμόρφωσαν το σκορ από 68-68 σε 68-74.

Το Παγκράτι , που για άλλη μια φορά δεν είχε τον κόσμο του μαζί του λόγω τιμωρίας, είχε σε πολύ καλή μέρα του 3 ψηλούς του ( Κουτρούλια, Ράπτη και Παπαντωνάκο) αλλά χωρίς ανάλογη βοήθεια από το περιφερειακό του σουτ και με πολλές χαμένες βολές.

Το Ψυχικό ευτύχησε στις κρίσιμες στιγμές να έχει πολύ καλούς , εκτός από το μεγάλο του επιθετικό όπλο τον Δημάκο, και τους Παπανικολάου, Μάντζαρη και τον πάντα εξαιρετικά πολύτιμο και παρόντα σε κρίσιμα σημεία Αχή.

ΕΘΝΙΚΟΣ- ΛΑΥΡΙΟ 76-53

Ήταν ένα παιχνίδι που πριν την έναρξη του αναμενότανε ως μεγάλο ντέρμπι αλλά τελικά εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό περίπατο για τον Εθνικό. Από την αρχή του παιχνιδιού φάνηκε ότι ο Εθνικός, που προερχότανε από 4 συνεχόμενες ήττες και αλλαγή προπονητή, είχε μπει πολύ πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι και δεν άφησε ούτε μία στιγμή ίχνος αμφιβολίας για το ποιος θα είναι ο νικητής του αγώνα.

Απέναντι στον αποφασισμένο Εθνικό ήταν ίσως το χειρότερο Λαύριο της φετινής χρονιάς που σε καμία στιγμή του παιχνιδιού δεν μπήκε στις ανάγκες και στη διεκδίκηση του.

Ο Εθνικός ξεπέρασε και τα προβλήματα του από τις απουσίες του Ψυλέα και του Ζούμπου και όχι μόνο τις ξεπέρασε αλλά τα δυο παιδιά που κληθήκανε να καλύψουν το κενό τους και έτσι πήραν περισσότερο χρόνο χρησιμοποίησης, ο Καρυπίδης και ο Μούκας ήταν ίσως οι καλύτεροι παίκτες του στο πρώτο ημίχρονο , εκεί που το παιχνίδι κρίθηκε. Ο μεν Καρυπίδης έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα και στο μαρκάρισμα του Γιαννακόπουλο τον οποίο εξουδετέρωσε αλλά εκμεταλλεύτηκε και το ότι το Λαύριο ρίσκαρε να του δώσει το σουτ και με 2 τρίποντα στο ξεκίνημα του αγώνα κατέστρεψε τα αμυντικά σχέδια του Λαυρίου. Το ίδιο ισχύει και για τον Μούκα που με 3 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και εξαιρετική άμυνα πάνω στο άλλο ατού του Λαυρίου, τον Σακελλαρίου.

Από εκεί και πέρα ο Εθνικός διάβασε εξαιρετικά κάθε αμυντικό πλάνο του Λαυρίου και είχε πάντα τις κατάλληλες επιλογές. Στο πρώτο ημίχρονο που το Λαύριο του έδωσε το σουτ, στηριζόμενο στα χαμηλά ποσοστά του Εθνικού στα προηγούμενα παιχνίδια, είχε πάντα τα ξεμαρκάριστα σουτ και είχε ένα ποσοστό στα τρίποντα κοντά στο 50%. Στο δεύτερο ημίχρονο το Λαύριο αποφάσισε να παίξει στην άμυνα με αλλαγές και εκεί ο Εθνικός ακούμπησε όλες τις μπάλες στους ψηλούς του που εκμεταλλεύτηκαν άψογα τη διαφορά ύψους.

Το Λαύριο σε αυτό το παιχνίδι ήταν κυριολεκτικά απόν και ουσιαστικά δεν διεκδίκησε ποτέ τίποτα ούτε καν την υποστήριξη της διαφοράς από το πρώτο παιχνίδι. Η εικόνα του αυτή όμως σε αυτό το παιχνίδι δεν θα πρέπει να κάνει κανέναν να ξεχνάει τη προσπάθεια αυτών των παιδιών και των προπονητών τους.

Την επόμενη εβδομάδα το Λαύριο έχει ίσως το παιχνίδι της χρονιάς στην έδρα του απέναντι στον Αρκαδικό. Δεν θα πρέπει κανείς να παρασύρεται από τη σημερινή του εικόνα και δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι το Λαύριο στην έδρα του είναι αήττητο, έχει μεγάλες νίκες σε σημασία και έκταση αλλά και το ότι έχει κερδίσει και στον πρώτο γύρο μέσα στην έδρα του Αρκαδικού.

Από την πλευρά του ο Εθνικός με ανεβασμένο το ηθικό του πάει να παίξει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην έδρα του Αετού και θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της ανόδου.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΟΦΗ 65-63

Πολύ σημαντική νίκη για την ομάδα του Φιλίππου που τη κρατάει ζωντανή στη μάχη της σωτηρίας και μάλιστα του δίνει πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας του με τον ΟΦΗ αφου ζευγάρωσε τις νίκες του απέναντι του.

Ήταν αναμενόμενο το παιχνίδι να πάει σε χαμηλό τέμπο αφοί και στις δυο ομάδες αρέσει να παίζουν με αυτό το στυλ. Ο ΟΦΗ είχε τον έλεγχο του αγώνα μετά το πρώτο δεκάλεπτο και με ένα μικρό προβάδισμα ήταν πολλές φορές μπροστά στο σκορ. Ο Φίλιππος όμως κράτησε τη ψυχραιμία του και παρόλο που με ένα τρίποντο του Στυλιανού στο 1΄ 42΄΄ βρέθηκε πίσω στο σκορ, απάντησε και αυτός με τρίποντο, του εκπληκτικού χθες Πλιούκα, πήρε τη πρωτοπορία με 62-61 και στο παιχνίδι των βολών που έγινε στο τέλος στάθηκε πιο ψύχραιμος και πήρε αυτή την υπερπολύτιμη νίκη.

Ο Πλιούκας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Φίλιππο με 26 πόντους ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια του Κασαμπαλή με 12 πόντους και 10 ρημπάουντ.

Από τον ΟΦΗ που είχε και πάλι πίσω τον Στυλιανού και μάλιστα σε πολύ καλή μέρα με 16 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά, σπουδαίο παιχνίδι έκανε και πάλι ο Χάλαρης με 19 πόντους. το πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ μετά την αποχώρηση του Ραζη αφού ο Μαυραγάνης έχει μείνει μόνος του να καλύπτει την πιο νευραλγική θέση στο μπάσκετ ενώ και ο Τρεπάλοβατς συνεχίζει τις εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις.

ΗΡΑΚΛΗΣ – ΛΕΙΒΑΔΙΑ 81-83

Μεγάλη νίκη εκτός έδρας για τη Λειβαδιά στη πάντα σκληρή και φλογερή έδρα του Ηρακλή που της δίνει μεγάλη ώθηση για την σωτηρία ενώ αντιθέτως βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τον Ηρακλή που εκτός της άσχημης βαθμολογικής του θέσης θα έχει μάλλον να αντιμετωπίσει μια ακόμα τιμωρία της έδρας λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε προς το τέλος του αγώνα που είχε σαν αποτέλεσμα την εκκένωση του γηπέδου.

Η Λειβαδιά είχε και πάλι τον Γκαγκαλούδη με 21 πόντους αλλά και με ένα παράξενο triple- double αφού είχε 21 πόντους, 10 ασίστ αλλά και 10 λάθη...

Εξαιρετικό πρωτάθλημα κάνουν ο Δημητριάδης, που είχε αυτή τη φορά 19 πόντους και 40΄ συμμετοχής αλλά και ο Σάκοτα, που είναι εξαιρετικά πολύτιμος στα τελευταία παιχνίδια, και χθες είχε 18 πόντους σε 18΄ συμμετοχής με 7/8 δίποντα και 4/4 βολές.

Ο Ηρακλής έκανε μέσα σε μία εβδομάδα δύο ήττες στην έδρα του και αυτό τον βάζει σε περιπέτειες και θα πρέπει να ψάξει μεγάλες εκτός έδρας νίκες για να καλύψει αυτές τις δύο ήττες. Μιχάλογλου και Χρυσόπουλος ήταν οι καλύτεροι του χθες ενώ άστοχος ήταν ο Αποστολίδης ( 1/7) που στα τελευταία παιχνίδια είχε καλό επιθετικό πρόσωπο.

ΗΛΥΣΣΙΑΚΟΣ- ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ 65-67

Το ντέρμπι ουραγών κράτησε ζωντανό τον Λαγκαδά να παλεύει τις όποιες ελπίδες έχει για τη σωτηρία του ενώ καταδίκασε οριστικά και αμετάκλητα τον Ηλυσσιακό σε υποβιβασμό.

Στα Ηλύσια έγινε ένα παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό αλλά και πολλά λάθη αφου ο μεν Ηλυσσιακός είχε 16 λάθη ενώ ο νικητής Λαγκαδάς 24!!!!!

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη του τη διάρκεια αλλά στο τέλος και όταν ο Ηλυσσιακός πέρασε μπροστά με 4 πόντους και τη μπάλα δικιά του , εκεί μίλησε η απειρία αλλά και η κακή ψυχολογία των νέων του παιδιών που είχαν μόνο άστοχα σουτ, κακές επιλογές, λάθη αλλά και δυο χαμένες βολές από τον καλύτερο του χθες παίκτη , τον Περδικάρη , που ήταν καθοριστικές.

Ο Λαγκαδάς στηρίχθηκε στην εξαιρετική εμφάνιση του Μπένα ( 16 πόντοι , 5 ρημπάουντ ) και του Μανούσου ( 15 πόντοι, 12 ρημπάουντ ) αλλά είχε και έναν μάλλον απρόβλεπτο πρωταγωνιστή, τον Καικλή που το τρίποντο του στο τέλος ήταν το καθοριστικό για τη δίκαιη νίκη του.

Ο Ηλυσσιακός με νούμερα όπως το 0/13 τρίποντα , 17/31 βολές και 8/14 τελειωμένους αιφνιδιασμούς δεν νομίζω ότι πρέπει να ψάξει πολύ για τα αίτια της ήττας του…


Αυτή ήταν και η 14 αγωνιστική που πρόσφερε και πάλι συγκινήσεις και όπως είπαμε περιέπλεξε τη κατάσταση στην ουρά και συνεχίζει τη μάχη στη κορυφή με 12 παιχνίδια να απομένουν.

Μεγάλα παιχνίδια έχει και η επόμενη αγωνιστική με μεγαλύτερο τη μάχη κορυφής Λαύριο- Αρκαδικός που ειδικά για το Λαύριο είναι παιχνίδι χρονιάς ενώ σημαντικά παιχνίδια είναι και το Αετός – Εθνικός αλλά και το Λειβαδιά- Παγκράτι , παιχνίδια που θα κρίνουν στόχους για τη συνέχεια του πρωταθλήματος...