Η 19η αγωνιστική είχε μια ακόμα πειστική εμφάνιση της Καβάλας απέναντι στον Εθνικό, το Λαύριο να κάνει μια επώδυνη ήττα στην έδρα του και να χάνει πολύτιμο έδαφος στην μάχη της ανόδου, τον Αρκαδικό να είναι ο μεγάλος κερδισμένος της αγωνιστικής αφού χωρίς να παίξει πέρασε δεύτερος μόνος του, το Ψυχικό και την Λευκάδα να παραμένουν ζωντανοί στο κυνήγι της ανόδου και τη μάχη της ουράς να μαίνεται κυρίως μεταξύ Ηρακλή, Φιλίππου και Αετού.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στα παιχνίδια της 19ης αγωνιστικής.

ΚΑΒΑΛΑ- ΕΘΝΙΚΟΣ 82-59

Το ότι η Καβάλα είναι η καλύτερη ομάδα της Α2 το ξέρουν όλοι. Το επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η ίδια η ομάδα με μια μεγάλη σε έκταση νίκη σε ένα παιχνίδι που αναμενότανε μεν να είναι το φαβορί αλλά να είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Από την αρχή του παιχνιδιού η Καβάλα ήταν πολύ καλύτερη, επέβαλε έναν γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι , βρήκε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο ενώ η πιεστική της άμυνα εξανάγκασε τον Εθνικό να κάνει πολλά λάθη ( 18) ενώ κέρδισε και τη μάχη των ρημπάουντ με 38-30. Πήρε γρήγορα ένα σημαντικό προβάδισμα στο σκορ που στο ημίχρονο έφτασε το +13 ( 41-28 ).

Στο δεύτερο ημίχρονο η Καβάλα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και όχι μόνο δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στον Εθνικό να διεκδικήσει τη νίκη αλλά συνεχώς αύξανε τη διαφορά που έφτασε στα επίπεδα του +27 για να τελειώσει τελικά το παιχνίδι με 82-59 , σκορ που δείχνει την ανωτερότητα της Καβάλας και το δίκαιο της νίκης της.

Ανάμεσα σε μια ομάδα που την χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ο πλουραλισμός της στο σκοράρισμα ξεχώρισαν ο Καράμπουλας με 16 πόντους και 6/7 εντός παιδιάς και ο Χαρισμίδης με 12 πόντους και 6 επιθετικά ρημπάουντ.

Ο Εθνικός δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός σε ένα παιχνίδι που πριν την έναρξη του φάνταζε ως η τελευταία του ευκαιρία να μείνει ζωντανός στη μάχη της ανόδου. Η αστοχία του για άλλη μια φορά από την περιφέρεια ήταν πολύ μεγάλη με 11% από το τρίποντο!!!!

Ο Μαχαίρας ήταν αυτός που πάλεψε με 14 πόντους και 8 ρημπάουντ ενώ προσπάθησε και ο Γκιζόγιαννης αλλά η μεγάλη περιφερειακή δυστοκία κάνει και τους 2 αυτούς πολύ καλούς ψηλούς εύκολους στόχους για την αντίπαλη άμυνα.

Η Καβάλα έχει προ καιρού εξασφαλίσει την άνοδο της αλλά αρχής γενομένης από την επομένη αγωνιστική, που πάει στη Τρίπολη, θα αποτελέσει έναν βασικό ρυθμιστή για τη δεύτερη θέση γιατί έχει να αντιμετωπίσει στη συνέχεια όλους τους διεκδικητές της δεύτερης θέσης.

Ο Εθνικός θα πρέπει να μείνει σοβαρός και στη πρώτη του παρουσία στη κατηγορία να προσπαθήσει να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται.


ΛΑΥΡΙΟ- ΛΕΙΒΑΔΙΑ 71-72

Είχα πει και τη προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ πονηρό αλλά για να είμαι ειλικρινής όταν έμαθα για την απουσία του Γκαγκαλούδη λόγω τιμωρίας θεώρησα ότι το Λαύριο εύκολα η δύσκολα θα έπαιρνε τη νίκη. Όμως η εξαιρετική τον τελευταίο καιρό Λειβαδιά απέδειξε ότι και χωρίς τον Γκαγκαλούδη μπορεί να κερδίσει.

Το Λαύριο έχοντας να αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς τον τελευταίο καιρό αλλά και μέσα είτε στο ζέσταμα ( Παγώνης ) είτε στο παιχνίδι (Σακελλαρίου και Ψωμαδέρης) έφτασε μια ανάσα από το να πάρει αυτή τη νίκη αλλά ένα σουτ του Βουκαντίνοφ , που είναι σε εξαιρετική κατάσταση τον τελευταίο καιρό, από τα 9 μέτρα του στέρησε τη νίκη και του ψαλίδισε μεγάλο μέρος από τις ελπίδες του.

Το Λαύριο είχε σε όλο το παιχνίδι το προβάδισμα στο σκορ και τίποτα δεν έδειχνε αυτό που θα επακολουθούσε αλλά η Λειβαδιά στηριζόμενη στην εξαιρετική ψυχολογία που της έχουν δώσει οι αλλεπάλληλες νίκες τον τελευταίο καιρό έμεινε με υπομονή στο παιχνίδι και στο τέλος κατάφερε να πάρει τη νίκη που την έφεραν στην έκτη θέση της βαθμολογίας.

Από το Λαύριο συγκλονιστικός ήταν για άλλη μια φορά ο Γιαννακόπουλος με πολύ γεμάτα στατιστικά. 14 πόντοι, 10 κερδισμένα φάουλ, 10 ρημπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα. Πολύ καλός ήταν και ο Περράκης με 19 πόντους και 8 ρημπάουντ.

Από τη Λειβαδιά εξαιρετικός ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής Βουκαντίνοφ με 25 πόντους και ο σταθερός Δημητριάδης με 14 πόντους και 11 ρημπάουντ.

Το Λαύριο τώρα έχει να διαχειριστεί μια πολύ επώδυνη ήττα έχοντας μπροστά του ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα με δύο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια σε Λευκάδα και Βέροια και ένα ρόστερ πληγωμένο από τους πολλούς τραυματισμούς. Θα πρέπει να δείξει και πάλι χαρακτήρα γιατί εδώ παίζονται οι κόποι όλης της χρονιάς.

Η Λειβαδιά έχει ένα παιχνίδι στη έδρα της με τον Αετό που καίγεται και με μια ακόμα νίκη της θα παραμείνει πολύ ψηλά.


ΑΕΤΟΣ- ΨΥΧΙΚΟ 70-71

Μεγάλη νίκη για το Ψυχικό που το κρατάει ζωντανό απέναντι στον Αετό που ήθελε τη νίκη για να ησυχάσει, έφτασε κοντά αλλά δεν τα κατάφερε και παραμένει σε περιπέτειες.

Στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα παιχνίδι κλειστό με τον Αετό συνήθως με βραχεία κεφαλή μπροστά στο σκορ αλλά το τέλος του ημιχρόνου βρήκε μπροστά το Ψυχικό με την ελάχιστη διαφορά ( 32-33) βασισμένο κυρίως στην άμυνα του που είχε κρατήσει στους 32 μόλις πόντους τον Αετό.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν εξαιρετικό για το Ψυχικό που έχοντας μεγάλη ευστοχία στα τρίποντα, με 5/6 σε αυτό το διάστημα, πήρε ένα σχετικά σημαντικό προβάδισμα στο σκορ με 50-61.

Με το ξεκίνημα του παιχνιδιού ο Αετός εμπιστεύτηκε ένα ημίψηλο σχήμα με τον Τοπάλη για πολλή ώρα στο 5 και με τους Ροδοστόγλου και Κόκκαλη επικεφαλείς κατάφεραν να μαζέψουν σχετικά γρήγορά τη διαφορά και από εκεί και πέρα να γίνει μια πραγματική μάχη.

Στο τέλος και ενώ το Ψυχικό ήταν μπροστά με 3 (71-68) ο Παπανικολάου στα 22΄΄ πολύ σωστά έκανε φάουλ στον Μητσάκη, για να μην του δώσει την ευκαιρία του τρίποντου της ισοφάρισης. Ο Μητσάκης ευστόχησε και στις 2 βολές για να κάνει το 70-71. Στα 15΄΄ ο Αετός έστειλε στις βολές τον Κορωνίδη, που αστόχησε και στις δύο, και έτσι είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη στην τελευταία επίθεση. Εκεί όμως δεν κατάφερε να κάνει ούτε σουτ αφού ο Μητσάκης έκανε λάθος πάσα και έτσι το Ψυχικό πήρε αυτή την τόσο δύσκολη αλλά και τόσο σημαντική νίκη.

Από το Ψυχικό καλύτεροι ο Νίκου με μεγάλη προσφορά σε άμυνα, οργάνωση και επίθεση και ο Παπανικολάου με τον Κορωνίδη στην επίθεση ενώ ο Δημάκος εμφανίζεται λίγο κουρασμένος τον τελευταίο καιρό.
Το Ψυχικό υποδέχεται τον Ερμή Λαγκαδά την επόμενη αγωνιστική και έχει την ευκαιρία να μείνει ψηλά, ενώ ο Αετός στη Λειβαδιά, απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της κατηγορίας, μαζί με την Καβάλα, θα έχει δύσκολο έργο αλλά θα διεκδικήσει τις πιθανότητες του γιατί κατά τη γνώμη μου ο Αετός είναι μια ομάδα που αδικείται από τη βαθμολογική της θέση.


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 63-69

Όταν ένας παίκτης βάζει τους 36 πόντους από τους 69 της ομάδας του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να εξηγήσεις το πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο παίκτης για την ομάδα του και πόσο καθοριστικός για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Αυτός ήταν ο Αλέξης Κυρίτσης με 36 πόντους ήταν αυτός που καθόρισε τη τύχη αυτού του παιχνιδιού και έδωσε αυτή τη μεγάλη νίκη στη Δόξα απέναντι στον Φίλιππο που καιγότανε για τη νίκη μέσα στην έδρα του , δεν κατάφερε να την πάρει και ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος ενώ η Δόξα συνεχίζει να ελπίζει.

Ήταν και αυτό ένα παιχνίδι θρίλερ, με εξέλιξη ντέρμπι και εναλλασσόμενη πρωτοπορία και μοιρασμένα στατιστικά αλλά η παρουσία του Κυρίτση ήταν τελικά αυτή που έγειρε τη πλάστιγγα αλλά και η διαφορά πόντων που πήρανε οι δύο ομάδες από τις βολές αφού ο Φίλιππος πήρε από τη γραμμή 9 πόντους και η Δόξα 27.

Από τον Φίλιππο που αυτή η ήττα του δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες αλλά βέβαια δεν τον καταδικάζει παλέψανε περισσότερο οι Γκιουλέκας και Δεληγιώργης. Μπροστά του ο Φίλιππος έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι εκτός έδρας με τον πολύ ποιοτικό Εθνικό αλλά στη καμπή που βρίσκεται το πρωτάθλημα θα πρέπει να διεκδικήσει από όλα τα παιχνίδια ότι μπορεί ενώ η Λευκάδα αντιμετωπίζει στην έδρα της το Λαύριο με τη νίκη να μοιάζει μονόδρομος για να μείνει ζωντανή στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.


ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ- ΠΑΓΚΡΑΤΙ 84-89
Ο Ερμής δεν μπόρεσε να πάρει για άλλο ένα παιχνίδι τη νίκη και πλέον ο υποβιβασμός του νομίζω ότι είναι αναπόφευκτος αφού δείχνει να μην έχει το κουράγιο να το παλέψει πιά.

Το Παγκράτι με 55% από το τρίποντο ήταν πολύ δύσκολο να χάσει αυτό το παιχνίδι, είχε από την αρχή το προβάδισμα που κάποια στιγμή στο τέταρτο δεκάλεπτο μειώθηκε και έφτασε στους 5 πόντους αλλά το Παγκράτι που οι 3 περιφερειακοί του παίκτες ( Κοβάσεβιτς, Δέδες και Παππάς) ήταν εξαιρετικοί και είχαν και οι 3 μαζί 10/15 τρίποντα , ένα κομμάτι του παιχνιδιού που τελικά έδωσε τη νίκη στο Παγκράτι απέναντι σε έναν Λαγκαδά που στηρίχθηκε και πάλι στους 2 πολύ ποιοτικούς του στην επίθεση ψηλούς, τον Μπένα και τον Μανούσο αλλά ο τραυματισμός και απουσία του Ακεψιμαίδη έπαιξε μάλλον σημαντικό ρόλο ενώ κέρδος ήταν η παρουσία του νεαρού Σαμαρά που έβαλε 16 πόντους.


ΟΦΗ- ΗΡΑΚΛΗΣ 77-67

Ο ΟΦΗ με αυτή του τη νίκη έκανε ένα τεράστιο βήμα σωτηρίας και προσωπικά νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον ο παραμικρός κίνδυνος. Αντίθετα ο Ηρακλής δυσκολεύεται να κάνει ένα αποτέλεσμα – υπέρβαση που σίγουρα θα το χρειαστεί για να σώσει τη κατηγορία.

Ο ΟΦΗ από την αρχή πήρε το κεφάλι στο σκορ με διαφορά που στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν διψήφια και παρόλη τη προσπάθεια του Ηρακλή που στη συνέχεια μείωσε δεν έχασε ποτέ την αίσθηση του τελικού νικητή.

Ο ΟΦΗ και αυτό παιχνίδι το έπαιξε με 7 παίκτες και από αυτούς οι 5 είχαν διψήφιο αριθμό πόντων με καλύτερο τον Μποχωρίδη που ήταν η σειρά του αυτή φορά στο σκοράρισμα με 20 πόντους ενώ μπόρεσε και πάλι και κράτησε το παιχνίδι στον ελεγχόμενο ρυθμό που τον εξυπηρετεί.
Ο Ηρακλής είχε την ατυχία να έχει σε κακή μέρα τον καλύτερο του παίκτη τον τελευταίο καιρό, τον Μιχάλογλου που έμεινε στους 3 πόντους , με 10 βέβαια ρημπάουντ, και η προσπάθεια των υπόλοιπων ψηλών Δέσπου και Καραγκιολίδη δεν ήταν αρκετή να του δώσει τη νίκη – ανάσα.


Αυτή ήταν η εικόνα της 19ης αγωνιστικής , αγωνιστική που είχε το στοιχείο της ανατροπής αφού πλέον ο Αρκαδικός πέρασε στη δεύτερη θέση, δεύτερη θέση για την οποία θα κριθούν πολλά στην επόμενη αγωνιστική με δυο πολύ μεγάλα παιχνίδια. Αρκαδικός- Καβάλα και Λευκάδα- Λαύριο θα κρίνουν πολλά.