Ο Φώτης Τακιανός είναι ο νέος προπονητής του Α.Σ.Ε.Δούκα, ο οποίος κλήθηκε να υλοποιήσει το διττό στόχο που έχει θέσει η Διοίκηση: Αφενός τη δημιουργία ενός άκρως ανταγωνιστικού συνόλου που θα πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Α2 και αφετέρου, την παρουσία στην ανδρική ομάδα νεαρών και ταλαντούχων καλαθοσφαιριστών που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του Συλλόγου. Ο 48χρονος τεχνικός παρέμεινε για αρκετές ημέρες στην Αθήνα και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τις συνθήκες που επικρατούν στον Α.Σ.Ε.Δ. ενώ παρακολούθησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων, που διεξήχθη στο Μεσολόγγι και τις προσπάθειες των παικτών της ομάδας μας όπως βέβαια και τη μεγάλη επιτυχία. Ο νέος προπονητής της ομάδας των Εκπαιδευτηρίων μιλάει στην επίσημη ιστοσελίδα.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα, η φιλοσοφία της οποίας να ξεκινάει έξω από τις γραμμές του γηπέδου και να εμπεριέχει ως βασικά συστατικά την πειθαρχία, το ομαδικό πνεύμα και τη σκληρή δουλειά, σωματική και πνευματική. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη το «εγώ» και να εστιάσουμε στο «εμείς» και στην επιτυχία της ομάδας σε όλα τα επίπεδα».

- Εντός αγωνιστικού χώρου ποια είναι η φιλοσοφία του νέου Δούκα;

«Όταν θα πατήσουμε παρκέ επιβάλλεται να παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να αποκτήσουμε τη νοοτροπία του νικητή. Από εκεί και πέρα, θα δουλέψουμε σκληρά στο πιο σημαντικό αγωνιστικό κομμάτι, στον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας ομάδας, που προσωπικά θεωρώ την άμυνα και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε όλο το ταλέντο και τις ικανότητες των παικτών στην επίθεση. Να δημιουργήσουμε, εν ολίγοις, ένα συνδυασμό, ένα μείγμα των δύο αυτών πραγμάτων, προκειμένου να μας δώσει διάρκεια σε ένα τόσο μακρύ και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το σημείο αναφοράς είναι η άμυνά μας».

- Ποιος είναι ο φετινός στόχος της ομάδας;

«Αρχικός και βασικός στόχος είναι να συμπεριληφθούμε στις πέντε καλύτερες ομάδες της κατηγορίας. Αυτό μας ενδιαφέρει κι αυτόν θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε. Η ομάδα του Α.Σ.Ε. Δούκα θέλουμε να προκριθεί στα πλέι οφ της Α2, παίζοντας αρκετά καλό μπάσκετ και δείχνοντας ποιότητα στο παιχνίδι της».

- Στη νέα ομάδα πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα νέα παιδιά;

«Άκρως σημαντικό, δεδομένου ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Επιδίωξη τόσο της Διοίκησης, όσο και δική μου αποτελεί την παρουσίαση καινοτομιών, οι οποίες απουσιάζουν από το ελληνικό μπάσκετ αλλά και ειδικά από την Α2. Να δώσουμε την ευκαιρία, δηλαδή, σε νέα, ταλαντούχα παιδιά τα οποία υπάρχουν στον Σύλλογο, είτε στα παιδικο-εφηβικά τμήματα, είτε στην Under22, να δείξουν τις αγωνιστικές τους δυνατότητες σε ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα».

- Θα συνδυαστεί, εν ολίγοις, ο στόχος του πρωταθλητισμού στην Α2 και της παρουσίας νέων παικτών στην ομάδα

«Ο στόχος, όπως καταλαβαίνετε, θα είναι διττός κι αυτό ανεβάζει κατακόρυφα το βαθμό δυσκολίας, όμως, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε με σκληρή δουλειά, πειθαρχία και βέβαια, ομαδικό πνεύμα, όπως προανέφερα. Επιδίωξή μας είναι στα πλέι οφ να βρεθούμε στην επιθυμητή κατάσταση, ώστε να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Όπως καταλαβαίνετε, μου αρέσει το προφίλ της ομάδας που συνδυάζει αθλητισμό και εκπαίδευση και ήταν για μένα ένας σπουδαίος λόγος για να συμφωνήσω. Υπάρχει μια ακαδημαϊκή μπασκετική «φωλιά» και μια θετική αύρα, γεγονός που δεν είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητο».
- Ο Άγγελος Τσάμης είναι η πρώτη και μεγάλη μεταγραφή του ΑΣΕ Δούκα για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Για ποιους λόγους τον επέλεξες;

«Ως προπονητής αλλά και ως Σύλλογος πρέπει να νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που εντάξαμε τον Τσάμη στην ομάδα. Είναι ένας παίκτης που πάντα μου άρεσε και θεωρώ ότι ταιριάζει στη φιλοσοφία μου. Διαθέτει, πρωτίστως, έναν εξαιρετικό χαρακτήρα και το προφίλ του ταιριάζει απόλυτα στον Σύλλογο, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στα εκπαιδευτικά θέματα. Αγωνιστικά παίζει σε μια νευραλγική θέση και η ποιότητα που έχει είναι υψηλή και λόγω ικανοτήτων αλλά και εμπειρίας. Μπορεί να μεταφερθεί από τη θέση του σούτινγκ γκαρντ σ’ αυτή του άσου, ενώ διαθέτει και μεγάλο ρεπερτόριο, αφού εκτός από το να σκοράρει έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει. Παράλληλα, είναι προσηλωμένος και στα αμυντικά καθήκοντά του, συνεπώς πρόκειται για ένα «πολυεργαλείο στα χέρια μου».

- Ήσουν από τους προπονητές που παρακολούθησες το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων, που διεξήχθη στο Μεσολόγγι. Τι αποκόμισες τόσο από τη διοργάνωση, όσο και από την ομάδα του Α.Σ.Ε. Δούκα;

«Κατ’ αρχάς, θεωρώ άκρως πετυχημένη τη διοργάνωση και υψηλότατο το αγωνιστικό επίπεδο. Ίσως, τα καλύτερο των τελευταίων χρόνων, γεγονός που δείχνει ότι παιδιά με ταλέντο υπάρχουν. Χάνονται, όμως, στη διαδρομή από την εφηβική στην ανδρική ομάδα. Συνεπώς, δεν υπάρχει έλλειμμα παραγωγής, ταλέντου και οργάνωσης, αλλά πρόβλημα στην εξέλιξή τους. Η ομάδα του Α.Σ.Ε Δούκα ξεχώρισε στο πρωτάθλημα και έδειξε ότι ήταν η καλύτερη, ποιοτικά, ομάδα. Αλλά επειδή αναφερόμαστε σε παιδιά, σε ένα τουρνουά πέντε ημερών αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ήταν η κόπωση, το άγχος, ακόμα και η ζέστη, καταλαβαίνετε ότι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Είναι εντελώς διαφορετικό ένα πρωτάθλημα πολλών αγωνιστικών συγκριτικά με την τελική φάση των πέντε συνεχόμενων αγώνων. Ο Σύλλογος διαθέτει ταλέντα, τα οποία και πρέπει σταδιακά να αξιοποιηθούν».

- Είναι άλλωστε, κι ένας βασικός λόγος που συμφώνησες με τη Διοίκηση

«Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Α.Σ.Ε. Δούκα για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που μου έδειξαν. Που μου εμπιστεύτηκαν τους στόχους που έχουν θέσει. Είναι αναμφισβήτητα, τιμή και χαρά για μένα να έρχομαι σ’ έναν Σύλλογο, ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα για πολλές ομάδες. Η οργάνωση και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ πρέπει να επισημανθεί ο ουσιαστικός ρόλος του προσωπικού και του σταφ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπερέχει και από ομάδες της Α1 κατηγορίας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, σκληρή δουλειά, συνεργασία και να παραμείνουμε οικογένεια και στις καλές και κακές στιγμές…»

Πηγή: ased.gr